Sokan támogatják az éjszakai tömegközlekedést

Közel ezeregyszáz diák támogatta kérdőívet kitöltve az éjszakai tömegközlekedés beindítását Debrecenben.

A felmérést az Új Generáció végezte, természetesen nem reprezentatív módon, mindenesetre tisztessséges számban. A nagyerdei Campus melletti villamos megállóban néhány napon át tudakolták az egyetemi hallgatóük véleményét, a kutatás szabályait betartva.

Lesöpört javaslat

Kun Melinda, az ÚJ Generáció debreceni szervezetének alelnöke elmondta, hogy kerestek és találtak olyan vállalkozót, aki szívesen üzemeltetne éjjel is tömegközlekedési eszközöket Debrecenben. Csakhogy ez közszolgáltatási feladat, melynek végzéséhez szerződés szükségeltetik az önkormányzat és a közlekedési társaság között, ilyen megállapodás pedig a Hajdú Volánnal létezik.

Kovács László SzDSz-es önkormányzati képviselő arról tájékoztatott, hogy hiába terjesztették a közgyűlés elé javaslatukat az éjszakai tömegközlekedést illetően, a konzervatív oldal leszavazta. Holott a képviselő szerint egy város elsősorban nem a nagyberuházásoktól lesz élhetőbb, hanem az elvárható szolgáltatásoktól. Kovács László 2-3 vonalat lát szükségesnek és előzetes számítások alapján 800 utassal gondolkodva 150 forintos jegyárral kalkulálva már kifizetődőnek véli az éji szállítást.

Vizsgálják a lehetőséget

A DKV-hoz most nem érkezett ilyen felkérés, de – mint Nyikos István szolgáltatási igazgatótól megtudtuk – korábban üzemeltettek éjszakai villamos járatot, azonban az nem volt kifizetődő.

A Hajdú Volán forgalmi és marketing vezetője, Balogh Gyula elmondta, hogy nyáron kapott jelzést társaságuk, miszerint szükség lenne éjjel is szolgáltatásukra. Jelenleg egyeztetnek a polgár mesteri hivatallal. A szakember közölte, hogy mind az önkormányzat, mind a Volán felméri az igényeket, információkat gyűjtenek. Feltérképezik, hogy meglévő vonalak felhasználása célszerű, avagy újabb útvonalakat kell kialakítaniuk.

Ha begyűjtötték az adatokat, akkor kezdeményeznek ez ügyben újabb tárgyalásokat a várossal. Balogh Gyula hangsúlyozta, hogy nem zárkóznak el az éji járatok indításától. Másfél évvel ezelőtt a Debreceni Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) akkori elnöke már kapott tájékoztatást arról, hogy lesz ilyen közlekedési lehetőség.

Nem végeztünk felmérést, de személyes tapasztalataim alapján mondhatom, hogy van rá igény – válaszolta kérdésünkre Körösparti Péter, a DEHÖK jelenlegi irányítója, aki annyit tett még hozzá, hogy ismerősei hanalonta inkább megvárják az első villamost, csak hogy ne kelljen gyalog átvágni a Nagyerdő veszélyes városi szakaszán.

P.G.