Egészséges életmód

2020.03.31. 12:00

Egészséges életmód cukorbetegen is

Napi zöldség, gyümölcs, rostokban gazdag ételek, kávé mértékkel, és napi félóra mozgás ajánlott az idős cukorbetegeknek.

Forrás: Shutterstock

A cukorbetegség kialakulása összefügg a stresszes, mozgásszegény élettel, helytelen táplálkozással és káros szokásokkal. Idősebb életkorban pedig számos nehezítő körülmény jelentkezik a betegség kezelése során.

A legfontosabb a cukorbetegség időben történő felismerése. Olyan általános tünetekre kell figyelni, mint a fokozott szomjúságérzet, gyakori vizelési inger, megnövekedett éhségérzet, fáradtság, teljesítménycsökkenés vagy látásromlás.

Az életmód megváltoztatása sokat segíthet. Naponta együnk zöldséget, gyümölcsöt. A rostban gazdag ételek fogyasztása a szénhidrátok lassabb felszívódásához vezet. Fogyasszunk sovány húst: baromfit, sertéskarajt, halat. Továbbá ügyelnünk kell a vitamin- és folyadékbevitelre: kávét mértékkel, alkoholt pedig csak kivételes alkalommal fogyasszunk.

A mozgást a mindennapok részévé kell tenni. Ideális lehet egy nagyobb séta, úszás vagy kerékpározás. Akár a napi csupán félórának, de a rendszeres intenzív sétának is megvan a prevenciós hatása. A túrázás, könnyed tornázás, lépcsőzés is hasonló hatással van a szerveze­tünkre több szempontból, hiszen javul a vérkeringés és a szívműködés. Kiegyensúlyo­zottabb és kevésbé fáradékony az, aki rendszeresen mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában