Sokan jelentkeztek a mártélyi ingyen telkekre

Több mint húsz jelentkező akadt arra a négy mártélyi telekre, amelyet ingyen odaadnának azoknak a nagycsaládoknak, akik szívesen költöznének a Csongrád megyei településre. A város az iskola megmentéséért indította a programot: 2008 szeptemberéig legalább 4 hetedikes és nyolcadikos diákot szeretnének a település iskolájába csábítani, ellenkező esetben ezek az osztályok megszűnnének és a diákoknak máshová kellene járniuk.

A település polgármestere elmondta: a közművesített építési telkekre nagy az érdeklődés, a jelentkezők között két ötgyermekes és számos háromgyermekes család is van. Voltak hódmezővásárhelyi érdeklődők is. Mivel a város közel esik Mártélyhoz, a költözést fontolgató családok általános iskolás diákjainak szervezett utaztatását is vállalná az önkormányzat – mondta Balogh Jánosné. Jelenleg körülbelül tíz család számít komoly érdeklődőnek. Közülük többen felvetették, hogy szívesen Mártélyba költöznének az albérletükből, ha az önkormányzat segít a lakbér kifizetésében.

A telkekre pályázó családok május 29-ig nyújthatják be a kérelmeket. Az önkormányzat ezt követően dönt arról, ki kapja a földeket. Elképzelhető, hogy további nyolc telket is hasonló célra használnak majd fel, vagyis egy részét vagy akár mindet odaadnák azoknak a családoknak, akik általános iskolás gyermekükkel hajlandóak lennének Mártélyra költözni – mondta a polgármester.

A családoknak három év alatt kellene beépíteniük a telket. Az általános iskola két osztályának a megmentéséhez négy 7-es és 8-os új diákot kell az iskolába csábítani. Egy ötgyermekes szolnoki család máris költözne, ha az albérlettel járó költségekhez hozzájárulna az önkormányzat. Ők már idén szeptembertől jöhetnének – tette hozzá a polgármester.