Sokallják a távhő-alapdíjat – RTL Klub

A fogyasztóvédelemhez fordul több budapesti panel társasház, mert sokallják a távfűtés alapdíját. Egy átlagos lakásnál ez havi 8-9 ezer forint, amit nyáron is fizetniük kell a lakóknak. A távhőszolgáltatónál azt mondják: nőttek a költségeik, ezért az alapdíjat is emelni kellett – tudta meg az RTL Klub Híradója.

A főváros több kerületében gyűjtöttek aláírást a panelekben élők azért, hogy ne emeljék meg a távfűtés alapdíját. A levelet a fogyasztóvédelemnek küldik el, hogy vizsgálják ki a távfűtés alapdíjával kapcsolatos panaszukat.

Van, ahol évek óta senki nem nézte meg, milyen állapotban vannak a radiátorok, vagy a csövek, pedig ez fontos lenne. A rendszert üzemeltetni, karbantartani és időről-időre korszerűsíteni kell – ezzel indokolják a Főtávnál a magasabb alapdíjat. De ebből kell fizetniük minden mást is, például a postaköltséget – mondta Balog Róbert, a Főtáv Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A cégnél azt mondják: folyamatosan emelkednek a költségeik, ezért az alapdíjat sem csökkenthetik. Ez most, egy átlagos budapesti panellakásban az éves fűtési költség valamivel kevesebb mint fele, azaz nagyjából 110 ezer forint.