Friss hírek

2008.10.27. 20:53

Antikrízis menü egy spanyol étteremben

<p>Egy eurós "antikrízis menüvel" próbálja becsábítani az utcáról a vendégeket egy észak-spanyolországi étterem, amely elsősorban a gazdasági válság és az utóbbi időben rohamosan növekvő munkanélküliség miatt spórolóssá vált spanyolokat célozza meg az akcióval.</p>

"Nem keresünk vele pénzt, de legalább nem is veszítünk" - mondta az egyelőre csak csütörtökönként elérhető menüről Emilia Jimenez, a Gijon városában lévő Dario étterem egyik vezetője. A kezdeményezés mindenesetre népszerűnek tűnik: csütörtökönként akár órákon keresztül várakozhatnak az ebédelni vágyók, ugyanis nem ritka, hogy ezeken a napokon kétszáz embert szolgálnak ki az egyébként 49 férőhelyes vendéglőben.

Egy euróért (269 forint) egyébként bőséges menüt kapnak a vendégek, akiknek tenger gyümölcseiből készült levest, oldalast, csirkét vagy heringet szolgálnak fel, hozzá salátát, kenyeret, egy pohár italt és ráadásként desszertet. Egy átlagos spanyol étteremben eközben nagyjából tíz euróba (2690 forint) kerül egy menü ebédidőben.

Spanyolországban az utóbbi hónapokban meredeken növekedni kezdett a munkanélküliség: a harmadik negyedévben négy éve nem látott magasságba, 11,3 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, szemben a második negyedév 10,4 százalékos rátájával. Bár már így is ez a legmagasabb érték az Európai Unióban, a Nemzetközi Valutaalap előrejelzései szerint a jövő év végére elérheti a 14,7 százalékot a ráta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!