Friss hírek

2010.03.17. 14:39

Megtalálták az orosz holdjárót!

<p>A NASA Hold körül keringõ ûrszondájának egyik felvételén a kutatók megtalálták a 37 éve egy helyben veszteglõ Lunohod-2 orosz holdjárót. A berendezés az általa megtett 37 kilométeres felfedezõ úttal felállította és azóta is tartja a Földön kívül mûködõ önjáró robotok távolsági világrekordját.</p>

Az USA Nemzeti Légügyi és Ûrhajózási Hivatalának Hold körül keringõ Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ûrszondája még március 15-én készített felvételeket arról a területrõl, amerre a Lunohod-2 járt. A második számú orosz holdautó helyzetét a korábban készített képek alapján azonosították a Hold felszínén.

A Lunohod-2 a második szovjet automatikus jármû volt, amely földi távirányítással közlekedett a Hold felszínén. A berendezést a Luna-21 juttatta el 1973. január 16-án a Mare Serenitatis térségébe. A Lunohod-2 öt napig üzemelt, s ezalatt legalább 37 kilométert tett meg a felszínen, ami máig is világrekordnak számít a földön kívül üzemeltetett, ember gyártotta felszíni önjáró eszközök körében.

Összehasonlításképpen: a Marson jelenleg is ténykedõ Opportunity, és a nemrég leállt Spirit nevû társa összesen alig 21 kilométeres távolságot tettek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!