Sok település marad szeméttelep nélkül – RTL Híradó

Bezár a szemétlerakók több mint fele jövő péntektől. Egy 10 éves uniós előírás határideje jár le július 16-án, ezért azokat a telepeket, amelyek nem felelnek meg a feltételeknek, be kell zárni. Sok településen ezentúl több tíz kilométert kell utaztatni majd a szemetet. Ezeken a helyeken többszörösére is emelkedhet a szemétszállítási díj – számolt be az RTL Híradója.

A békéscsabai szeméttelepen már jó ideje készülnek a változásokra. A tárolómeder alját szigetelőréteggel választották el a talajtól, így a szemétkupacból szivárgó úgynevezett csurgalékvíz nem keveredhet a talajvízzel. Tizenkét éve működik már, és csaknem negyven évig fog még üzemelni – mondta Szakál Gábor környezetgazdálkodási mérnök.

Magyarországon jelenleg 75 ehhez hasonló, már megfelelően felszerelt telep működik, a többi 90-et be kell zárni. Sok önkormányzat nem tudott modern lerakóhelyeket kialakítani, mert nem volt rá pénzük. A határidő jövő pénteken jár le; ahol nem zárják be a környezetszennyező telepeket, ott megbírságolják az önkormányzatokat. Igen tág a határ, de milliós nagyságrendű bírságra is lehet számítani – figyelmeztetett Dióssy László, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára.

Pályázni is lehet a telepek modernizálására, de sok önkormányzat az önrészt sem tudja előteremteni, ezért azt szeretnék, hogy szabjon újabb határidőt a kormány. A minisztériumban azt mondják, nem tudják tovább tolni a határidőt, mert Brüsszelben nem engedik. Az az ország ugyanis, amelyik nem teljesíti az előírásokat, akár napi 20 ezer eurós bírságot is kaphat.