Sok szerződéses munkatársat küld el a Volkswagen

Európa legnagyobb autokonszernje, a Volkswagen AG még nem tett le arról, hogy idén túlszárnyalja a 2007-es termelési eredményét. Annak ellenére optimista a német világcég vezetése, hogy az aktuális nemzetközi pénzügyi válság miatt több ezer szerződéses munkatársától kénytelen búcsút venni.

“Néhány döntés fájdalmat fog okozni” – idézi a pénteki Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Martin Winterkornt a Volkswagen AG vezetőjét. Mivel a világ autopiacán szeptemberben 8,1 százalékkal mérséklődött az új gépjárművek iránti kereslet, a német konszern is érzékenyen reagál a pénzügyi válságra.

A frankfurti napilap szerint a wolfsburgi központú Volkswagen AG a hozzá tartozó márkáknál (VW, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Lamborghini) igyekszik megtartani a dolgozóit, de a 25 ezer szerződéses munkartárs egy részétől búcsút vesz. A FAZ azt sem tartja kizártnak, hogy a nemzetközi gazdasági krízis mélyülése esetén valamennyi szerződéses alkalmazottjától megválik Európa legnagyobb autokonszernje.

A frankfurti újsag úgy tudja, hogy Martin Winterkorn nem tett le arról a korábbi tervéről, hogy egy évtizeden belül 11,2 milliósra futtassa fel a VW AG produktivitását, vagyis évente 5 millióval több kocsit gyártson, mint napjainkban.Sporthírek