Sok százan tiltakoztak szombaton a Magyar Gárda megalakulása miatt Budapesten

A Magyar Gárda megalakulása ellen tiltakozott szombaton Budapesten a Fiatal Baloldal a Dózsa György szobornál, a Vár alatt. A politikusok mellett sok száz érdeklődő jelent meg, hogy szót emeljen a félkatonai szervezet létrehozása miatt. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán elmondta: a romák a főváros mellett két vidéki helyszínen tüntetnek szombaton a kirekesztő eszmék ellen, több ezres létszámban.

A FIB szélsőséges, kirekesztő, homofób csoportnak tartja a Magyar Gárdát, amely Magyarország legsötétebb időszakait idézi – mondta Varga László, a FIB elnöke. A szervezet korábban valamennyi parlamenti pártot felszólította arra, hogy határolódjanak el a Gárda létrehozásától, de nem érkezett érdemi válasz. Sólyom Lászlót is több civil szervezet megkereste már az ügyben, de a köztársasági elnök sem határolódott el a szélsőségesektől – közölte Varga László.

17 év demokratikus történelme után semmi szükség ilyen kirekesztő szervezetekre Magyarországon – hangsúlyozta a politikus. A Fiatal Baloldal ezért a jövő héten egy 8. osztályos történelemkönyvet is küld a Jobbiknak, hogy felfrissítsék ismereteiket a 44-es, 45-ös eseményekről.

A szombati megmozduláson többek között a Nagy Imre Társaság, a Bibó István Közéleti társaság és a Magyar Antifasiszta Liga képviseltette magát. Az Országos Cigány Önkormányzatból 112-en jelentek meg. Pontosan kétszer annyian voltak, mint a Magyar Gárda tisztjei. Ez azt hivatott jelezni, hogy épp elegen vannak ahhoz, hogy megakadályozzák a náci eszmék terjedését – fogalmazott Kolompár Orbán, a testület elnöke. Az OCÖ szervezésében szombaton több ezren tiltakoztak a fasiszta eszmék miatt Pápán és a Baranya megyei Berkesden is.