Friss hírek

2010.07.16. 19:40

Demonstráció a Velencei-tó kapuja projekt ellen

<p>Demonstrációt tartott két civil szervezet Velence legnagyobb beruházása, a Velencei-tó kapuja projekt ellen, pénteken késő délután. A beruházás helyén aláírásokat gyűjtöttek, és ötleteket a tó környezetbarát fejlesztése mellett. A demonstrálók, azt mondták, mindet megtesznek, hogy a nyár végén ne kezdődhessen meg a kivitelezés.</p>

Eltúlzott, pazarló, "turisztikai attrakció", "munkahelyteremtésnek álcázott tájrombolás". Ez véleménye a beruházásról a rendező Sz-Épülő Velencéért, és az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesületnek.

Szigeth Gábor, az Angelika Egyesület elnöke elmondta: már nyár végén megkezdődik az építkezés, és ezt a választások előtt nem tartják helyénvalónak. Ha kell fizikailag is fellépnek, élőláncot alkotnak, vagy odaláncolják magukat a fákhoz.

Az igazi szakértők véleményét hiányolta Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke, aki azt mondta: a szakma azért nem mond véleményt, mert félti az egzisztenciáját, megélhetését. Hangsúlyozta: A Velencei-tó két százaléka a Balatonnak, ami ott elmegy, ide nem való, azt pedig nem tudni, mi lesz, - mint mondta- a "környezetkárosítás" hatása hosszú távon.

A 2.2 milliárdos Velencei-tó Kapuja projekthez az önkormányzat 1.4 milliárd uniós és kormányzati támogatást kapott. Épülne egy központi épület a tóparton, abban szupermarket, 30 szolgáltató üzlet, posta stb., rendezvényterem, belső fedett sétány, amely a szabadban ugyancsak sétányban folytatódna. Megújulna a kikötő, a Velencei-tó partfala stb. Az önkormányzat szándéka szerint ez lenne az egyetlen olyan beruházás, amely pénzt hozna a településnek. A városban nemrég két tannyelvű iskola épült és hamarosan átadják a kistérségi járóbeteg ellátó intézményt. A településen élők egy csoportja nemrég a beruházás mellett kezdett el aláírásokat gyűjteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!