Sok ház ázik tető híján Bogácson

Sokan kölcsönből építkeznek, mások a biztosító által ígért pénzre várnak, de még többen vannak olyanok, akik csak az állami támogatásból tudják majd házaikat rendbehozni a Borsod megyei Bogácson. Egy héttel a vihar után még mindig jócskán van olyan ház a településen, amelyen nincsen cserép. A kárfelméréssel sem végeztek még, annyi biztos, hogy a kár eléri a 100 milllió forintot. Háromszáz ház sérült meg. A falu segítséget vár: cserép és tetőfedő is kellene.

Sok helyütt nincs pénz a felújításra, van, ahol egy hete ázik a plafon. Kevés az olyan ház Bogácson, ahol már minden a helyén van. Nagy Zsolték két hét múlva költözhetnek be az újjáépített tetőtérbe. Néhány éve közel ötmillió forintból alakították ki, most a biztosító alig kétmilliót ígért, de eddig még nem fizettek. Most kölcsönből építkeznek.

A faluban lassan halad a kárfelmérés, mivel csaknem háromszáz ház sérült meg. Eddig 58 házat mértek fel, kereken 40 millió forint a kár. Ebből arra lehet következtetni, hogy a teljes kárösszeg eléri majd a százmilliót. A minisztériumtól várható támogatás, de abból nem mindenki kaphat. Azok, akiknek nem volt építési-, vagy lakhatási engedélyük, biztos, hogy nem kapnak. Ezért a falu most felajánlásokat, elsősorban cserepet, téglát kér – mondta el a Független Hírügynökségnek Verbóczki Sándor polgármester.

Szükség lenne szakemberre is Bogácson. Olyan tetőfedők, ácsok jelentkezését várják, akik ellenszolgáltatás nélkül vállalnák a munkát.