Nagyvilág

2012.09.21. 15:56

Szlovákia - Civilek tiltakoznak a krasznahorkaváraljai roma telep felszámolása ellen

Pozsony, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és az Amnesty International szlovákiai csoportja is tiltakozását fejezte ki pénteken a krasznahorkaváraljai roma telep szélsőségesek által szorgalmazott erőszakos eltávolítása ellen.

Pozsony, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és az Amnesty International szlovákiai csoportja is tiltakozását fejezte ki pénteken a krasznahorkaváraljai roma telep szélsőségesek által szorgalmazott erőszakos eltávolítása ellen.

A krasznahorkai vár tövében lévő néhány száz ember által lakott roma telep "nyilvános eltakarítását" szeptember 29-ére hirdette meg az ingatlanon tulajdonrészt szerző Marián Kotleba, a szlovák sajtó által szélsőségesnek nevezett Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke. Terveiket Kotlebáék az LSNS honlapján tették közzé, "A várat tönkretették, a szemét megmaradt. Itt a tettek ideje!" felhívással. A jelmondat arra utal, hogy a krasznahorkai várban márciusban kiütött tűzvészt roma gyerekek által eldobott cigaretta okozhatta.

Marián Kotleba tervei ellen több szlovákiai civil szervezet is tiltakozott, köztük a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, amely úgy véli: "az esemény célja vélhetően a vár alatti, magyarul beszélő cigányok által lakott, rendezetlen telkeken fekvő telep részleges felszámolása és elbontása", ami rengeteg aggályt vet fel, semmilyen problémát nem old meg, ráadásul további feszültségeket idéz elő.

Közleményében a magyar ernyőszervezet hangsúlyozza: Krasznahorkán mindenki számára kielégítő megoldást kell találni. Hozzáteszi: a telep részleges lebontása csak elodázza a probléma megoldását. "A lakás nélkül maradók nem távoznak a faluból, legfeljebb máshol építik fel viskóikat - szintén rendezetlen birtokviszonyok közepette -, s ha esetleg tovább is állnak, a probléma Krasznahorka helyett más településeken jelentkezik" - olvasható a közleményben.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította az illetékes szlovák hatóságokat: biztosítsák, hogy "tervei megvalósítása során az ingatlan tulajdonosa ne sértse az emberi jogokat". A kilakoltatás lehetőségeit korlátozó jogszabályok kitérnek arra is, hogy ilyenre csak úgy kerülhet sor, ha a kilakoltatottak nem válnak hajléktalanná.

Az ügy kapcsán Frantisek Tanko, a Szlovákiai Roma Unió Pártjának (SRÚS) elnöke már korábban jelezte: legalább kétezer roma készül Krasznahorkaváraljára szeptember 29-én, hogy megvédje a telepet.

Marián Kotleba és támogatói nem sokkal a tűzvész után jelentek meg a roma telepen, ahol Kotleba kijelentette, "megtisztítja a területet". Egy hónappal később, áprilisban részben a tulajdonába került az ingatlan, amelyen a telep van. Az LSNS elnöke ezután többször is megerősítette szándékát, majd a bontás tervezett időpontját is közölte.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!