Friss hírek

2006.12.15. 16:13

Népszavazás lesz a Tubesről - épüljön-e radar Pécsett?

<p>"Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar?" - ez lesz az egyetlen kérdés azon a népszavazáson, amelyet március 4-én tartanak a Tubesre tervezett NATO-lokátorral kapcsolatban.</p>

Pécs főjegyzője a Független Hírügynökségnek elmondta: a referendum akkor lesz érvényes, ha azon a város 123 ezer választópolgárának több mint fele részt vesz, eredményes pedig akkor, ha a szavazók több mint fele azonos választ ad.

Papp Judit arról nem kívánt nyilatkozni, hogy véglegesen eldönti-e a kérdést, ha a válaszadók több mint fele elutasítja a NATO-radar Tubesre telepítését. Mint mondta: eddig terjed a helyi önkormányzat hatásköre, a Honvédelmi Minisztérium bizonyára a referendum eredményének ismeretében alakítja ki álláspontját.

A népszavazást kiírását egyébként civil szervezetek kezdeményezték. Ennek érdekében 12.789 aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt hónapokban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart.

A pécsi civil szervezetek annak ellenére folytatják a tiltakozást, hogy a független szakértői vizsgálatok eredménye szerint a Tubes alkalmas helyszín lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!