Sok egyenruhás hiányzik Miskolcon

Ambíció és hivatástudat megvan, de hiányzik jónéhány egyenruhás rendőr Miskolcon – mondta a kapitány. Szükség esetén a csapaterők létszám átirányítása gyorsan és szakszerűen megoldható – tette hozzá a szóvivő.

Kendőzetlenül feltárta a valóságos bűnügyi helyzetet dr. Pásztor Albert ezredes, Miskolc rendőrkapitánya csütörtökön. Nem a számszerűség növekedett, de a rablások során egyre durvábbak az elkövetők. Nemcsak fenyegetnek, hanem ütnek és rúgnak is. Ezek a most a bűn felnőtt világába került fiatalok nemcsak a törvényt, de a rendőrt sem tisztelik. Felnőtt az az új bűnelkövetői generáció, akiket eddig életkoruknál fogva a büntetőjog eszközeivel szankcionálni korábban nem lehetett. Júliusban eddig szinte minden napra jut egy közterületi rablás. Elkövetőit többségében elfogják, de mindig újak állnak be a sorba.

Dupla csapás

Most arról faggattuk a város első rendőrét: Megfeleleő “pénz és paripa” áll-e a kapitányság rendelkezésére, hogy garantálják a közbiztonságot? Dr. Pásztor Albert elmondta, hogy a határőrséggel történt integráció után a személyi állomány feltöltése javult, de még mindig több tucat egyenruhás hiányzik. Sok az üres hely. Ez azt jelenti, hogy egyenruhás rendőrből nincs meg az állománytábla szerinti teljes létszám. Ráadásul folytatódott a nyugdíjba vonulási hullám, és tapasztalt rendőrök mentek el. A csapaterős alkalmazás során gyakran szolgálnak miskolci rendőrök máshol a megyében, vagy a fővárosban.

Az pedig nem vigasz, hogy Budapesten sincs elég rendőr. A túlmunkáért pedig a rendőrnek ellentételezés jár. 150 óra túlóráig szabadnapot kell biztosítani. Tehát amikor elvezényelnek innen rendőröket, hiány keletkezik a városban. Majd a túlóra ellentételezéseként szabadnapot kell számukra adni. Ez dupla csapás. Lapunk kérdésére ugyanakkor a kapitány kijelentette, hogy szolgálatszervezéssel egyelőre kezelni tudják a helyzetet feszített munkatempóban.

El tudja látni?

A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság illetékeseihez is kérdéseket intéztünk:
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megnövekedett feladatait (tüntetések, fokozott rendőri jelenlét különböző településeken, miskolci rablás-sorozat) el tudja látni? A közbiztonság megteremtéséhez meg van a kellő rendőri létszám, illetve ennek költségvetési fedezete?

Dobi Tamás, a kommunikációs iroda munkatársa válasza:
A megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén az összbűncselekmények száma ez év első felében több mint 10 százalékkal csökkent – a tavalyi esztendő ugyanezen időszakához képest, – ez a tendencia jellemző szinte valamennyi bűncselekményi kategóriára. Az év eleji integrációt követően a megyei rendőr-főkapitányság létszámállománya szinte 100 százalékosan feltöltött.

Az első fél éves tapasztalatok azt mutatják: megyénkben rendőrségi szempontból nincs olyan fokú negatív elmozdulás, ami ne tenné lehetővé a rendőri erők szükségszerű és adott helyzethez igazított mozgósítását, a megfelelő közbiztonság szavatolását.
Tehát a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kellő időben és erővel tud reagálni a változó napi aktualitásokra. A rendőrkapitányságok a helyi vonatkozású helyzetekre is megfelelő létszámban tudnak reagálni. Szükség esetén a csapaterők létszám átirányítása is gyorsan és szakszerűen megoldható. A rendőrség törekvései gazdaságilag is megalapozottak, hiszen a megyei rendőrség költségvetése már hosszú évek óta nem mutat hiányt.

Előzmények:

  • Rablások Miskolcon – 3 hét, 17 eset