Sok az osztály, sok a tesióra, de túl kevés a tornaterem

Akt.:
Testnevelésóra a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornatermében
Testnevelésóra a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornatermében
Encs, Miskolc, Rátka – Van, ahol a közeli sportcsarnokban vagy sportpályán tartják a tesiórát.

Miskolci általános iskolás diákok mesélték lapunknak, hogy bár mindennap van testnevelésórájuk, de a valóságban nincs lehetőségük mozogni, mivel a tornatermüket épp felújítják. Ha rossz idő van, akkor pedig az udvarra sem tudnak kimenni. De akkor hogyan folyik a testnevelés­óra? A gyerekek elmondták: ülnek a széken, és karlendítéseket végeznek. Szerettük volna megkérdezni az érintett intézmény, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola igazgatóját, hogy miért tanév közben újítják fel a tornatermet, de nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

Nem megoldás, ha a folyosókon szaladgálnak a gyerekek.” Endrész Árpádné

Azonban más iskolákban érdeklődve kiderült, hogy sok intézmény küzd a tornaterem-problémával. A legnagyobb gond, hogy nincs elég terem, ahol pedig van, vagy túl kicsi, vagy meglehetősen leromlott az állaga.

Pénz kellene

– A mi iskolánkban megfelelő a tornaterem, és elég nagy is, a kihasználtsága pedig maximális – mondta lapunknak Pásztorné Bakó Márta, a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója. – Igaz, szükség lenne egy elválasztó panelre, mert folyamatosan 2 osztály tornázik benne. Aztán ott az udvar (szeretnének egy sport­udvart is) és a közelben található ifjúsági sportpálya – sorolta az igazgató. Jelezte: viszont problémák vannak a tagiskola tornatermével. Itt a beázást ugyan megszüntették, de teljes felújításra lenne szükség, és az eszközök sem megfelelőek. Hangsúlyozta: az iskolák működtetését végző MKMK igazgatója és a területi képviselő is segítőkész a probléma megoldásában, de meg kell találni a megfelelő forrásokat.

A sportcsarnokban

Az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola igazgatójától, Ducsainé Polefkó Évától megtudtuk: az intézmény rendelkezik egy tornateremmel és egy tornaszobával, továbbá szerződést kötött az Encsi Tankerület a városi sportcsarnokkal a testnevelésórák zavartalan lebonyolítása érdekében. Ennek köszönhetően a diákok kedvükre mozoghatnak, és ez hozzájárul a sport terén elért sikereikhez is.

Az egyik kistelepülésen is érdeklődtünk. Rátkán, a Német Nemzetiségi és Kéttan­nyelvű Általános Iskolában Endrész Árpádné iskolaigazgató elmondta: csak azért tudják megoldani a mindennapos testnevelést, mert összevont osztályaik vannak, hat tanulócsoportban. Jövőre azonban bontani kellene az osztályokat, akkor viszont délután 4-kor fejeződnek majd be a testnevelésórák.

– Véleményem szerint az nem megoldás, amit a minisztérium javasol, hogy lehet tornázni a padokon, a folyosókon vagy a lépcsőkön. Mert ha a folyosón szaladgálnak a gyerekek, akkor a termekben nem tud tanulni a többi osztály – vázolta a helyzetet az iskolaigazgató.

Hegyi Erika


Balog Zoltán megígért százhuszat

A mindennapos testnevelést 2012 szeptemberében vezették be felmenő rendszerben, így az a mostani tanévben már minden általános és középiskolás számára kötelező.

2014 februárjában Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere bejelentette: tízmilliárdos országos köznevelési infrastruktúrafejlesztési program indul, már tavasszal elkezdődnek a munkálatok, elsősorban a hátrányos helyzetű településeken. Leg­alább 23 uszoda, 120 új tanterem építése kezdődik meg, a tornatermeket pedig tanulói létszámtól függően négy méretben tervezik kivitelezni, ígérte a miniszter.

Ez év márciusában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára tett bejelentést: „Több mint 38 milliárd forintból összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épülhet meg a következő tanév végéig a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési programban”.

A Miskolci Tankerület igazgatóját kérdeztük a megye tornatermi helyzetével kapcsolatban. Várjuk a válaszokat.