Sok a hiba az új fővárosi kórházfinanszírozási szerződések tervezetében

Sok hibát találtak a fővárosi kórházak az április 1-jétől érvényes finanszírozási szerződések tervezetében, amelyet hétfőn kaptak meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól – jelentette ki a főváros egészségügyi bizottságának elnöke kedden, egy sajtóbeszélgetésen. Szolnoki Andrea elmondta: a kórházak vezetőinek szerdáig kell kijavítaniuk a hibákat. A fővárosi egészségügyi bizottság csütörtökön rendkívüli ülést tart, ahol jóváhagyják az aláírhatónak tartott változatokat.

Április 1-jétől az új ágyszámok alapján finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a kórházak működését, de a fővárosi intézmények vezetői sok hibát találtak azokban a szerződés-tervezetekben, amelyeket hétfőn kaptak meg – jelentette ki Szolnoki Andrea, a főváros egészségügyi bizottságának elnöke, a budapesti SZDSZ-frakció keddi sajtóbeszélgetésén. Támogatást kapna például a Szent Imre Kórház tüdőgyógyászata, bár ezt ebben az intézményben már két éve megszüntették, és a feladatot más kórházak vették át. Nem a főváros fenntartásában működik már a Jókai utcai pszichiátriai részleg. A XVI. kerületi szájsebészetet a budai oldalon lévő Szent János Kórházhoz telepítenék, bár több közelebbi intézményt is lehetne találni – mondta az egészségügyi bizottság vezetője.

A kórházak igazgatóinak szerdáig kell kijavítaniuk a hibákat. Az egészségügyi bizottság csütörtökön rendkívüli ülésen hagyja jóvá az aláírhatónak tartott szerződés-tervezeteket. A változtatásra az előzetes jelzések szerint nyitott az OEP – közölte Szolnoki Andrea. Hozzátette: a szerződéseket legkésőbb március 31-ig alá kell írni, különben a kórházak nem kapnak működési engedélyt az ÁNTSZ-től, és nem vehetnek részt az egészségügyi intézmények fejlesztésre kiírt pályázatokon.

Az egészségügyi bizottság elnöke szerint a fővárosban több helyen is szükség lesz átmeneti finanszírozásra a betegek ellátásához. A Nyírő Gyula Kórházból például a sebészet és a nőgyógyászat április 1-jétől átkerül a több intézmény összevonásával létrejövő Központi Kórházba, de ez utóbbi csak júliustól lesz fogadóképes. Ugyancsak nem tudni, mikortól tudják ellátni a kijelölt kórházak a megszűnő Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet betegeit. Aggasztónak tartja az egészségügyi bizottság elnöke azt is, hogy Budapesten megszűnik a szülészeti-nőgyógyászati ágyak 45 százaléka. Szolnoki Andrea tart attól: a gyakorlatban az fog kiderülni, hogy kevés a megmaradó ágy.