Sok a bizonytalanság a tanévkezdés előtt – RTL Klub

8 és félezer pedagógust bocsátottak el a megszorító intézkedések óta és még többezer veszítheti el állását tanévkezdésig – állítja egyik szakszervezetük, az oktatási miniszérium szerint csak szeptemberre lesznek hivatalos adatok a leépítésről – számolt be az RTL Klub Híradója.

Vannak diákok, akik még nem tudják, melyik iskola melyik padjába ülhetnek be. De a tanárok is bizonytalanok a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint, mert nem mindenki tudja, hogy lesz-e állása szeptembertől. Kerpen Gábor becslései szerint idén szeptembertől a már munkanélküli tanárokon felül több ezren lesznek azok, akik elvesztik állásukat.

A minisztérium szerint ennyire nem rossz a helyzet, de azt mondják, lehet olyan önkormányzat, amelyik az utolsó pillanatra hagyta a döntést. Szüdi János közoktatási szakállamtitkár sajnálatosnak tartja, ha csak most határoznak az elbocsátásokról.

Vannak iskolák, ahol több lesz a gyerek szeptembertől, mert egy közeli másik intézményt bezárnak, emellett azonban 12 pedagógusnak felmondanak. Ilyen például Érden a Batthyányi Általános Iskola.

A szakszervezet szerint eddig 8500 tanárt bocsátottak el. A minisztériumnak még nincsenek összesített adatai, szeptemberre ígérik azokat.