Sok összetevő kell a magyar Moto GP-hez

Sok összetevő kell a magyar Moto GP-hez
Félek tőle, hogy a hírt kommentálva csak úgymond, ,,szakhalandzsálnék”… – nyilatkozta a hírrel kapcsolatban Pusztai Csaba, a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) gazdasági alelnöke.

Magyarországon a motorsportok nagy változásokon mennek keresztül; sok új pálya, és sok egyesület jött létre az elmúlt időszakban. Persze mindez mit sem érne a Moto GP megrendezésének érdekében, ha nem lenne egy világbajnokunk Talmácsi Gábor személyében, vagy éppen nem lenne egy Tóth csapatunk a negyedliteresek között. És persze kell ehhez a sikerhez az állami garancia éppúgy, mint az ország akarata a projekt létrehozásában. A sávolyi helyszín jól megközelíthető, infrastrukturálisan a környék rendben van és kitolja majd a balatoni üdülési szezont is.

Csütörtökön

Szerettük volna megkérdezni a fejleményekkel kapcsolatban Fedor Vilmost, Miskolc város alpolgármesterét is, hiszen tavaly novemberben a borsodi megyeszékhely vezetői is bejelentették azt, hogy szívesen lenne Miskolc egy esetleges magyarországi Moto GP helyszíne. A miskolci városatyát nem sikerült utolérnünk az üggyel kapcsolatban.
Veres László, a miskolci önkormányzat sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy Fedor Vilmos szerdán Budapesten tárgyal hivatali ügyekben, de csütörtökön válaszol kérdéseinkre.

Moto GP érdekességek
 - A FIM Road Racing Világbajnokság Grand Prix szériáját, vagy ismertebb nevén a Moto GP-t, 1949 óta rendezik meg.
– Az állandó versenyszámok a 125, 250, valamint az 500 köbcentis motorok versenye volt. Ezen kívül a 350 cc kategóriások is futottak egészen 1982-ig.
– A 125 és 250 köbcentis versenyek nem változtak, addig 2002-ben az 500 köbcentis motorosztály nagy változáson ment keresztül az új Moto GP szabályok bevezetésével, miszerint megengedik a versenyben a 999 köbcentis, négyütemű motorok használatát.
– A Moto GP történetének legsikeresebb versenyzője Giacomo Agostini, aki tizenöt bajnokságot és 122 versenyt nyert az 500-as és a 350-es motorosztályban.

A sávolyi beruházások időterve
2008. szeptember: az első kapavágás: a szennyvíztisztító és csatornahálózat, a pálya földmunkáinak és alépítményeinek építése
2009. szeptember: pályaavató Magyar Nagydíj
2009-2010: wellness- és golfközpont, kereskedelmi és szórakoztató egység
2010-2012: logisztikai központ

2010-2015: öt éves szerződés a Moto GP-futamokra
Forrás: Sávolyi Termálcentrum Kft

Befektetés számokban
Terület nagysága: 600 hektár

Moto GP-pálya területe: 186 hektár
Befektetés 1. ütem értéke: 130 milliárd forint
Moto GP pálya értéke: 40 milliárd forint

Befektetés 2. ütem értéke: az 1. ütemhez hasonló nagyságrend
Forrás: Sávolyi Termálcentrum Kft

A MotoGP pálya paraméterei

Minta: Valenciai pálya
Boxok száma: 50 db
Hossza: 4650 m

Szélessége: 14-15 m
Kanyarok száma: 16 db (8-8 bal és jobb)

Kanyar-sugár: 30-100 m
Sebesség max.: 315 km/ó

Autóparkoló: 20 ezer

Motorparkoló: 10 ezer
Forrás: Sávolyi Termálcentrum KftTovábbi hírek a boon-sportoldal kategóriából

Sporthírek