Soha nem látott katonai parádéra készülnek Észak-Koreában

Az ország történetének legnagyobb katonai felvonulására készül Észak-Korea hadserege – adta hírül vasárnap a Yonhap. A dél-koreai hírügynökség nevük elhallgatását kérő észak-koreai informátorokra és hadijelentésekre hivatkozva azt írta, hogy a parádéra július óta mintegy 10 ezer katonát vezényeltek egy katonai bázisra az észak-koreai főváros, Phenjan közelében. Míg a soha nem látott katonai felvonulás időpontjáról egyelőre nem érkezett hír, azt már tudni lehet, hogy a kommunista állam a jövő héten tartja az elmúlt 30 év legnagyobb szabású politikai gyűlését – amelyen várhatóan megnevezik a “Kedves vezető”, KIm Dzsong Il majdani utódját, aki feltételezhetően a vezér harmadik és egyben legifjabb fia lesz.

Bár Észak-Koreában gyakoriak a politikai ünnepségekre rendezett katonai parádék, a mostani a híradások szerint minden eddigit fölülmúl majd. A Koreai Munkáspárt kongresszusáról hetek óta tartanak a találgatások. Az eseményt az előzetes tervek szerint szeptember elején tartották volna, de aztán minden indoklás nélkül elhalasztották. Meg nem erősített hírek szerint az ország vezetője, Kim Dzsong Il betegsége, más források szerint viszont az országban pusztító áradások miatt. Végül bejelentették: szeptember 28-án, kedden kezdődik a tanácskozás, amelyen megválasztják monarchikus irányítású stílussal bíró, de kommunista államnak nevezett Észak-Korea legfelsőbb vezetését.

Elemzők szerint ez lesz a párt legfontosabb gyűlése azóta, hogy 1980-ban kijelölték államalapító Kim Ir Szen örökösét. Fia, Kim Dzsong Il az apja 1994-es halála után vehette át Észak-Korea irányítását. Ez lehet a menetrend most is, azaz feltételezhetően megnevezik Kim Dzsong Un-t, a “Kedves vezető” legkisebbik fiát, akit valószínűleg fontos posztra jelöl ki a kongresszus.

Az egyes híradások szerint 26, más források szerint 27 éves, Svájcban tanult fiatalember egyelőre a párt vezetésében kaphat helyet, de nem valószínű, hogy rögtön a nyilvánosság elé is lép majd. A legfiatalabb Kimről nem sokat tudni, a nyugati sajtó például még egyetlen fényképet sem készített róla, sőt hazájában sem mutattak róla sosem felnőttkori képet.

Észak-Koreának egyébként a déli szomszédállam katonai információi szerint mintegy 1,2 milliós létszámú reguláris hadserege van. A tartalékosok száma pedig meghaladja a 7 millió főt.