Soha ennyi művet nem állítottak még ki a megyei őszi tárlaton

Akt.:
Megnyílt a Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlat a Belvárosi Közösségi Galériában
Megnyílt a Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlat a Belvárosi Közösségi Galériában - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Alkotókkal és műkedvelőkkel telt meg péntek este a Belvárosi Galéria, ahol megnyílt a megye képző- és iparművészetének legjelentősebb seregszemléje, a Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlat.

Az idei kiállításon 117 alkotó 132 munkája látható. Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója ennek kapcsán fantasztikus gazdagságról beszélt. Azt mondta, az alkotók az eszközeikkel válaszoltak a világban zajló történésekre.

Maradva a statisztikánál: a tárlaton egyértelműen a festészet dominál, kevesebb akvarell és grafika látható, iparművészeti alkotás pedig meglehetősen korlátozott számban jelenik meg. Ez alighanem azzal magyarázható, hogy kevesebb a műhely, ám mint arra Szepessy Béla, a kiállítást megnyitó nyíregyházi grafikusművész rámutatott, az iparművészeti alkotások nagyon magas színvonalúak.

A kiállításon hivatásos és amatőr alkotók művei egyaránt láthatók. Szepessy számára a kettő közötti különbség inkább érzelmi, mint bürokratikus, a mezsgye a kettő között a kételkedés. Szerinte a dilettáns mindig elégedett a munkájával, míg aki komolyan gondolja, kételkedik, s a pozitív kritikák ellenére is látja hibáit. Az igazi művészet ugyanis ott kezdődik, amikor az alkotó komolyan veszi saját magát – fogalmazott.

Fotó: Molnár Péter (galéria) Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

A Nyíregyházi Főiskola Vizuális Kultúra Intézetét igazgató Szepessy nem hallgatta el: a nevek alapján van néhány hiányzó, ám a hagyományos debreceni és megyei műhelyeknek, művésztelepeknek nagyon erős a hatásuk. A szakember néhány műre külön is kitért. Móré Imre Utcán című képe különös fényhatásokkal érzékelteti a városi ember magányát, félelmeit. László Ákos alkotása kapcsán hangsúlyozta: művei soha nem mentesek az irodalmi áthallásoktól, de azok soha nem válnak illusztratívvá, így van ez ezúttal is. Az L. Ritók Nóra által festett vendégház pedig egy olyan világot sejtet, ahová jó betérni, ahol a vendég szívesen látott, akkor is, ha semmije sincs.

Szepessy azt kérte: mindenki legalább annyi időt fordítson a képek befogadására, amennyi az ezredrésze annak, amelyet az alkotó a művére fordított.

HBN-SZZSL


A díjazottak

  • Debrecen megyei jogú városának díja: Kassai Imre festőművész
  • Hajdú-Bihar Megyei Helyi Értéktár díja: Kiss Árpádné
  • Debreceni Művelődési Központ díja: Lehó István
  • VOKE díja (első kiállítás lehetősége): Benke Józsefné
  • Nemzeti Művelődési Intézet közösségi díja: Szent Bazil kör

Csoportban alkotnak

A hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ művészeti köre a Nemzeti Művelődési Intézet közösségi díját kapta. Három alkotásuk, köztük egy Krisztus születését megjelenítő ikon látható a tárlaton. Mindegyik más-más technikával készült. – Az ikonok elsősorban az iskola kápolnáját díszítik. Ez az előkészületi oltár ikonja, ahol a pap imádkozik, előkészül – magyarázta Sási Mária, az egyik alkotó. Monostori Viktória, a kör vezetője elmondta, csoportmunka esetén az összhang a legfontosabb. A diákok lelkesen kapcsolódnak be a munkába, mindenki a kézügyességének megfelelő feladatot kap.