Sínbusz Fesztivál Szegedén és Szabadkán

Sínbusz Fesztivál címmel interkulturális és összművészeti találkozót szervez a szegedi REÖK és a szatírIKON művészeti csoport. Október 14-e és 16-a között a Szeged és Szabadka között menetrend szerint közlekedő 50 éves vasúti járművön irodalmi és zenei fesztivált rendeznek – tájékoztatták szerdán a Független Hírügynökséget a szervezők.

A fesztivál ötlete Kollár Árpádtól és Orcsik Rolandtól, a szatírIKON művészeti csoport tagjaitól származik, akik mindketten a Vajdaságból származnak, de Szegeden élnek.
Az összművészeti találkozó kitalálói hagyományteremtő szándékkal hívták életre a fesztivált.

A két testvérváros között már ötven éve közlekedő sínbusz szimbolikusan és praktikusan is összeköti a két települést. A Sínbusz Fesztivál keretében a régióban élő költők, írók, zenészek és elméleti szakemberek a járművön, valamint Szegeden és Szabadkán különböző helyszíneken irodalmi, zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális “kultúrcsempészeket”.

A program október 14-én délben indul Szegeden. A Nagyállomás várótermében a Sinobusi Blues Band zenéje kíséretében toborozzák azokat, akik útra kelnek Szabadkára. A sínbuszon a fesztivál résztvevői együtt utazhatnak Térey Jánossal, Grecsó Krisztiánnal, Kemény Istvánnal és Bosko Krstic íróval is. Szabadkán egy irodalmi, várostörténeti és építészeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, a nap felolvasó és beszélgető esttel zárul.

Másnap Szabadkán folytatódik a program. A jelenlévőket a Paniks etnojazz zenekar szórakoztatja majd a vasútállomáson, majd a sínbusz elindul Szegedre. A járat vendégei aznap többek között a Kossuth-díjas költő Tolnai Ottó, valamint Ladik Katalin és Slobodan Tisma lesz. Az érkezés után városnézéssel folytatódik a program, amely a REÖK-ben fejeződik be szintén egy felolvasó esttel.

A fesztivál záróakkordjaként október 16-án a szegedi Grand Caféban este SIN-BASS YU-GO estet rendeznek, amelyen Dj Davor Lakatos egykori sínbusz masiniszta, aki egykor Tito vasúti autóját is vezette, ex-jugoszláv rock, punk, és popslágerekkel idézi meg a testvériség szellemét.

Bővebb információ a programokról a: www.reok.hu internetes oldalon olvasható.

A Sínbusz Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap valamint az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 projekt támogatja.