SMS-sel lehet elkerülni a dugókat az autópályán

Már az M30-as és az M35-ös autópályákról is lehet közlekedési információkat kérni SMS-ben – közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. csütörtökön. Winkler-Virág András szóvivő a Független Hírügynökségnek elmondta: a szöveges üzenetek az M0-ás autópálya bővítése után arra is választ adnak az utazóknak, hogy a fővároson keresztül, vagy azt elkerülve folytassák útjukat.

Egyetlen alapdíjas SMS-sel lehet információt kérni az adott autópálya aktuális forgalmi helyzetéről. Eddig csak az M0-ás, az M1-es, az M3-as és az M7-es pályák esetében működött ez a rendszer, most már az M30-as és az M35-ösről is lehet kérni adatokat.

Az alapdíjas SMS-t a +36 70 777 4636-os telefonszámra kell elküldeni, ebben kell megadni a kiválasztott autópálya jelzését. A válaszként érkező első üzenetben általános információk vannak például a forgalmi helyzetről vagy az időjárási viszonyokról, míg a második üzenet a kilométerszelvény megjelölésével a két legfrissebb pályaeseményt tartalmazza. Ilyenek lehetnek például a balesetek, terelések, forgalomkorlátozások is.

A tájékoztatórendszer a www.autopalya.hu weboldal interaktív térképeire támaszkodik, amelyeket az ÁAK Zrt. központi diszpécserszolgálat folyamatosan frissít. A rendszer egyébként egyre népszerűbb az utazók körében: júliusban és augusztusban már több mint 6000-ren kértek információt SMS-ben.