SMS, avagy irodalmi élet Sajóvámoson

Sajóvámos – Miskolctól húsz percnyi autóútra neves írókkal, költőkkel találkozhatunk.

A sajóvámosi Arany János Általános Iskolában magyar nyelvtant, irodalmat, mozgókép és médiaismeretet tanít egy ember, aki ugyanitt fociedzéseket is tart, emellett olyan “nagy neveket” lát vendégül a községben, mint Kemény István, Závada Pál vagy Parti Nagy Lajos – a teljesség igénye nélkül.

– Az első vendégünk Esterházy Péter volt 2006 tavaszán. Sokat meséltem az akkori tanítványaimnak róla, a könyveiről, a családjáról, a focihoz való viszonyáról. Ha szóba hoztam, egy idő után folyton ilyen válaszokat kaptam: nincs is ilyen ember, nem hisszük, “meseszag” van. Az tűnt a legjobb bizonyítéknak, hogy meghívom őt Sajóvámosra. Így kezdődött. Nem gondoltam folytatásra, de az est olyan jól sikerült, hogy folytatni kellett. A célok menet közben találtak meg. Egyszerű dolgokról van szó. Megmutatni, hogy olvasni jó, hogy a kortárs magyar irodalom hihetetlenül gazdag és érdekes, és hogy Sajóvámoson nagyon nyitott és vendégszerető emberek élnek – emlékezett vissza Szekrényes Miklós, a Sajóvámosi Művészeti Staféta (SMS) szervezője. Sajóvámos önkormányzata a kezdetektől támogatta az irodalmi törekvéseket, ugyanez mondható el a Kossuth Közösségi Ház vezetőjéről és dolgozóiról is. Az intézményi támogatás mellett baráti kezek is segítséget nyújtanak abban, hogy létrejöjjön egy-egy felolvasás:

Varnyú Richárd barátom hozza és viszi a művészeket, gyakran egészen hazáig, és a könyveket, fényképezi az esteket – árulta el a szervező. 2008 novembere óta a Szépírók Társasága is támogatja rendezvényeinket, fizetik a vendégek honoráriumát, és segítenek a reklámozásban. A névsor hosszú: a már említett szerzőkön kívül megfordult a Kossuth Közösségi Házban Garaczi László, Vámos Miklós, Tóth, Kriszta, Varró Dániel, és még sorolhatnánk. Szekrényes Miklós elárulta:

– A vendégeket én választom ki, az én jó vagy rossz ízlésem határozza meg a sorozat színvonalát. Tippeket, ötleteket folyamatosan kapok, de én döntök. Mondhatni, ez az én reszortom, vállalok is érte minden felelősséget. Az estek nagy része hagyományos – beszélgetős, felolvasós – író-olvasó találkozó, de szeretnék színesíteni ezeket vetítéssel, játékos tesztekkel, zenével. Tavaly decemberben például Palya Bea lépett fel az SMS-en. Az estek közönsége változatos. Van egy megbízható – főleg sajóvámosiakbók és barátokból, ismerősökből álló – művészetkedvelő törzsközönség, akikhez esetenként Miskolcról, a környékbeli falvakból, Kazincbarcikáról, néha megyén kívülről is csatlakoznak érdeklődők. Harmincnál kevesebben még soha nem voltak, de többször sikerült már teltházas estet összehoznunk, ami körülbelül 150-200 embert jelent. A vendégeink többségének nagyon tetszik a falu, a közösségi ház, annak környezete és az figyelem és szeretet, amit itt kapnak.

Amikor távolabbi terveiről kérdeztük a főszervezőt, így nyilatkozott: “Jó volna egy olyan est, ahol borsodi szerzőket láthatnánk vendégül, és az az egyik legmerészebb álmom, hogy a focicsapataim könyvreklámmal a mezükön futnak ki már a tavaszi szezonban a szép, zöld gyepre.”

Márciusban folytatják

Az SMS legutóbbi vendége Darvasi László volt január 29-én, akivel Jenei László, a Műút folyóirat szerkesztője beszélgetett. A következő vendég március 5-én Dragomán György lesz, a világsikert arató A fehér király című könyv fiatal írója. A költészet napja környékén várják Szabó T. Anna költőt.