Slotáékat felháborítják Orbán Viktor programpontjai és Németh Zsolt szavai

Felháborítja Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját (SNS), hogy Orbán Viktor a Kárpát-medencei magyarság újraegyesítésére törekvő pártnak tekinti a Fideszt. Ez abból a nyilatkozatból derül ki, amelyet a Slota-párt egyik alelnöke, Rudolf Pučík ((pucsík)) tett közzé kedden a második legnagyobb szlovák kormányerő honlapján.

Slotáék az Orbán Viktor július 11-i beszédében felsorolt 12 pontot kifogásolják. Ezekben – a Szlovák Nemzeti Párt szerint – a magyarság egyesítésén kívül a Fidesz a közép-európai átrendezésben érdekelt atlanti pártként fogalmazza meg magát.

A nyilatkozat szerint az SNS képviselői ugyancsak aggodalommal vették tudomásul a magyar parlamenti külügyi bizottság elnöke, Németh Zsolt július 16-i kijelentését, miszerint a magyar kisebbséggel szembeni szlovákiai hisztéria európai problémává vált, s hogy az autonómia a határon túli magyar közösségek megmaradásának garanciája.

Slotáék szerint az elmúlt napok történései, a magyar parlament, a diplomácia és az európai parlamenti képviselők lépései, felhívásai “további bizonyítékai annak, hogy a hosszú távú forgatókönyv változatlan, s hogy a magyar irredentizmus szponzorai türelmetlenek, kezdenek agresszívak lenni”.

A szlovák koalíciós párt nyilatkozatában megjegyzi: a június végén módosult szlovák államnyelvtörvény a magyarok számára “kellő ürügy és egyben ajzószer ahhoz az igyekezethez, hogy az Európai Unióban feszültséget keltesenek és instabilitást idézzenek elő”.