Slotáék szerint nem jó, ha a Fidesszel barátkozó Magyar Koalíció Pártja a szlovák kormányba kerül

Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja szerint nem szolgálná a szlovák-magyar viszony javulását, ha a Fidesszel és annak elnökével, Orbán Viktorral “nyíltan barátkozó” szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) bekerülne a következõ pozsonyi kormányba.

Errõl a Slota-párt frakcióvezetõje, Rafael Rafaj nyilatkozott a Szlovák Televízió vasárnapi politikai vitamûsorában. A politikus szerint “soviniszta egybeesés”, hogy Orbán is “megdicsérte ellenfelét”, Bajnai Gordon miniszterelnököt, amiért az nemrégiben pénzalapot hozott létre a szlovák nyelvtörvény esetleges károsultjainak megsegítésére.

A Slota-párt kizárja az MKP-val közös kormányzás lehetõségét, de az is elképzelhetetlen, hogy – a következõ szlovák kormányba bekerülve – a Fidesszel mûködjön együtt a szlovák-magyar viszony javításán. A mûsorban az is megjegyezte, hogy a két ország között szüntelenül hidegháborús a viszony, Pozsonyt állandóan támadások érik, tartós a fenyegetettség.

A Szlovák Nemzeti Párt politikusa ismét támadta az MKP-t, amiért az a szerinte a szlovák törvények legitimitását is kétségbe vonó Kárpát-medencei Magyar Képviselõk Fórumához igazodik – “Budapestre jár észért”.

Rafaj közölte, parlamenti határozatot készítenek elõ, amellyel Szegedi Csanádnak, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselõjének Szlovákiával kapcsolatos kijelentéseire akarnak reagálni. Szegedi korábban úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiának mindaddig nincs helye az Európai Unióban, amíg nem törli el a nyelvtörvényt és a Bene¹-dekrétumokat, s nem hagyja szabadon élni, anyanyelvüket szabadon használni a magyarokat.