Slota-párt: a magyar iskolaigazgatók és szülők ne engedjenek az MKP nyomásának!

Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja csütörtökön közleményben szólította fel a szlovákiai magyar iskolák igazgatóit és a tanulók szüleit, ne engedjenek a magyar párt nyomásának, és ne küldjék vissza a földrajzi neveket csak szlovákul feltüntető magyar Honismeret tankönyveket. Arra egyébként, hogy a könyveket a Slota-párti oktatási miniszter, Ján Mikolaj címére postázzák, nem is a Magyar Koalíció Pártja (MKP), hanem a több szlovákiai magyar érdekvédelmi és szakmai szervezetet tömörítő ún. Központi Koordinációs Tanács kérte az iskolákat és a szülőket.

A Slota-párt meglepetéssel figyeli, “egyes magyar tanítási nyelvű alapiskolák miként hagyják magukat félrevezetni az MKP némely politikusai által, amikor elutasítják, hogy az aktuális Honismeret tankönyvekből tanítsanak”. Számos iskolában már postára adták, másutt egyszerűen ki sem csomagolták az elmúlt hetekben, napokban érkezett új könyveket. Volt, ahol kiosztották azokat, de egy idő után bevonták, nem tanítanak belőlük.

A magyar alapfokú tanintézmények negyedikeseinek szánt kiadványban – magyar szövegkörnyezetben – csak szlovákul szerepelnek a földrajzi nevek. Magyar megfelelőjük csupán a könyv végén, függelékben található meg. Mikolaj szerint a tankönyvvel nincs semmi baj. A Robert Fico kormányfő pártjához tartozó, kisebbségekért is felelős miniszterelnök-helyettes, Dušan Čaplovič ((dusan csaplovics)) ugyanakkor a héten azt ajánlotta: a korábbi, vagyis a magyar elnevezéseket a szövegben is feltüntető tankönyvből oktassák a honismeretet.

Anna Belousovová ((belouszovová)), a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke felszólítja valamennyi iskolaigazgatót és a szülőket, ne engedjenek az értelmetlen politikai nyomásnak, mert az MKP “nem teljes értékű” polgárokat akar, akik nem tisztelik az államnyelvet, és éppen ezért nem lesz lehetőségük a Dél-Szlovákián kívüli érvényesülésre. A magyar pártnak a politikus szerint az a célja, hogy a magyar lakosságot egyfajta “gettóba” zárja. “Az ilyen magatartás önző, mert az MKP célja mindenáron megtartani a magyar nemzetiségű választót, miközben azonban egyértelműen károsítja őt a betagozódás és a Szlovák Köztársaságban való teljes értékű élet során” – áll a nemzeti párt közleményében. Slotáék azt is remélik, az MKP parlamenti pártként az államnyelv használatát támogatja majd.