Slota ismét "kócos asszonyságnak" nevezte Göncz Kingát

Ismét “kócos asszonyságnak” nevezte Göncz Kingát Ján Slota vasárnap. A Szlovák Nemzeti Párt vezetője helikopterrel utazott egy újabb kettős kereszt felavatására az egyik északkelet-szlovákiai faluba, és az ünnepségen kifejtette: a szlovákok nem engednek Budapest óriási nyomásának.

Szlovák sajtóbeszámolók szerint a második legnagyobb pozsonyi koalíciós párt vezetője a Pavlovce (Kapipálvágása) avatáson ismét “kócos asszonyságnak”, majd “szegénykémnek” nevezte Göncz Kingát. Kifogásolta, hogy a magyar külügyminiszter fenyegetőzik, és kérdéseket tesz fel Robert Fico szlovák kormányfőnek, akinek – mint mondta – a bokájáig sem ér.

Slota szeptember elején a következőképpen értelmezte azt, hogy miért nevezte “kócos asszonyságnak” Göncz Kingát: “Azt, hogy valaki stílusosan fésületlenül jár, nem vulgarizmusnak tartom, hanem objektív igazságnak.”

A Slota-párt Szlovákia-szerte kettős keresztek állítását tervezi, több helyen – köztük legutóbb például a részben magyarok lakta közép-szlovákiai Losoncon – már fel is avatták a szlovák államiság egyik jelképét ábrázoló emlékművet. A nemzeti pártiak nem titkolják, Dél-Szlovákiában az ilyen kettős keresztekkel a magyarlakta településeken lévő turulmadaras emlékművek jelenlétét akarják ellensúlyozni. Ezek sok esetben az első és/vagy második világháborúban hősi halált halt katonák jelképes sírhelyeit díszítik, tehát korabeli alkotások. Slota a turulmadarakat nemrégiben “magyar papagájoknak” nevezte.