Skizofréniát is okozhat a marihuána – RTL Klub

Egy cikkben nyilvánosan kért elnézést a The Independent brit napilap, amiért 10 éven át kampányolt a kannabisz elfogadása mellett. A lap álláspontját egy nemrégiben kiadott brit kutatás eredményei változtatták meg. Az adatok szerint például csak tavaly 22 ezer marihuánafüggőségben szenvedő embert kezeltek Nagy-Britanniában, akiknek csaknem a fele 18 év alatti. A magyar szakértő szerint a szakmában régóta tudott, hogy a marihuána sokkal veszélyesebb, mint gondolnák.

A The Independent című brit lap 10 év után úgy látja, tévedett. Ezt pedig kutatási eredményekre alapozza, amelyek szerint a marihuána függőséget, emellett sok esetben skizofréniát okoz.

A magyar szakember szerint ez csak a nyilvánosság számára újdonság. Stemler Mihály mentálhigiénikus szakember azt mondja, hogy a szakma már ennél sokkal hamarabb bizonyította, hogy a marihuana függőséget okoz.

A szakember évek óta foglalkozik drogfüggő fiatalokkal. Egyik vendége tizenévesen napi nyolc gramm füvet szívott el. Ez évente csaknem hatmillió forintnak felel meg. A fiatalember egy éve leszokott, de tönkrementek az izületei, és nehezen tud bármit is megjegyezni. Emondása szerint amit régen egy óra alatt megtanult, ahhoz most öt óra kell.

A hatvanas évek hippikorszakában a marihuána hatóanyagtartalma 10-12 százalék volt. Azóta ez megduplázódott. Az első 23 százalékos THC tartalmú füvet éppen egy magyar társaság állította elő, és Szeged Skunk névre keresztelte. De ma már nem ritka, hogy a cserépben nevelt marihuánát LSD-vel vagy éppen kokainnal, vagyis sokkal durvább kábítószerekkel oltják be. Az egyre erősebb hatóanyag-tartalmú fű pedig sokkal súlyosabb gondokat okozhat.