Sírva jöttek ki a felvételiről

Akt.:
Illusztráció - Nehéznek találták a matekírásbelit a nyolcadikosok
Illusztráció - Nehéznek találták a matekírásbelit a nyolcadikosok
Miskolc – Versenyzőknek való feladatok is voltak a matematikaírásbelin. A diákok elkeseredve mentek haza.

Több édesanya is azt mesélte lapunknak, hogy nyolcadikos gyermekük sírva jött ki szombaton a központi írásbeli felvételiről, mert túl nehéznek találták a feladatokat.

– A lányom kitűnő tanuló, szorgalmas, becsületesen készült a felvételire, mégis úgy érzi, nagyon sok pontot vesztett a matematikaírásbelin – mondta lapunknak Bokor Éva édesanya. – Az is megzavarta, hogy a feladathoz odaírták, a rossz megoldás pluszlevonást jelent. Ezért, ha egy kicsit bizonytalan volt az eredményben, nem merte beírni, nehogy még kevesebb pontot kapjon. Most nagyon szomorú a lányom, hiszen pénzügyi pályára készült, ahová kell a matematika. Azt mondogatja, hogy nem is érdemes beírni azt a szakgimnáziumot, amit eredetileg kinézett magának, mert biztos, hogy nem veszik föl.

Különtanárhoz is járt

Egy másik édesanya, Havasi Mariann is hasonlóról számolt be. Az ő lánya szintén kitűnő tanuló, de ő is sírva jött ki a matekról, de már a magyarról is. Pedig ez utóbbi az erőssége. Azonban túl nehéznek és hosszúnak találta a szövegértési feladatot, így a fogalmazásra már nem tudott elég időt fordítani. A matek viszont kiverte a biztosítékot. Négy olyan szöveges feladattal szembesült, amelyekhez hasonlóval még nem találkozott. Pedig ő is járt előkészítőre, megoldotta az előző évek összes felvételi feladatlapját, és még különtanár is foglalkozott vele, panaszolta az édesanya.

Valóban nehéz volt

Valóban ilyen nehéz volt a matekírásbeli? – kérdeztük Kascsákné Kovács Rozáliától, az Avastetői Általános Iskola matematikatanárától.

– Igen, valóban – jelentette ki a pedagógus. – Három olyan szöveges feladat szerepelt a feladatlapon a problémamegoldó gondolkodás témakörében, amelyeknél nem lehetett alkalmazni az egyszerű egyenlet felírását. A gyerekek meg tudták volna ezeket oldani, ha több idő van rá. A próbálgatás és a lebontás módszere ugyanis nem a tananyag része. Ilyen feladatokkal azok a diákok találkozhattak, akik matematikaversenyekre járnak – sorolta a pedagógus.

Hozzátette: A 10 feladat közül 6-7 megoldható volt minden tanuló számára, a többi azonban a szokásosnál nehezebbnek bizonyult. Ha valaki 20 és 30 pont között teljesít matematikából, az már jónak számít, az azt jelenti, hogy az általános iskolai követelményekkel tisztában van – fogalmazott a matematikatanár.

ÉM-HE


Szabó Olga a Földesben írta a központi felvételi dolgozatait
Miskolc - A központi írásbeli és a szóbeli eredménye mellett a hozott pontok is számítanak. Országszerte több tízezer diák írt szombaton központi felvételit, lámpalázas gyermekek és őket kísérő izguló szüleik árasztottak el több megyénkbeli intézményt. Feszült várakozás előzte meg az írásbeliket...

Hajdúszoboszló - Szombaton véget ért a hosszú és olykor idegtépő várakozás: az általános iskolások megírták a felvételit. Ennek tapasztalatairól kérdezte a Napló a Hőgyes Endre Gimnáziumot, elsőként az igazgatónőt, Sárkányné Kertész Évát. – 76 hatodikos és 256 nyolcadikos diák írta meg a középisk...