Sírrongálás a putnoki zsidótemetőben

Sírrongálás a putnoki zsidótemetőben
Putnok – Putnokon, a Tompa Mihály úton található az a zsidótemető, ahol ismeretlen elkövetők 2012. augusztus 23-a és szeptember 5-e közötti időszakban 57 síremléket rongáltak meg oly módon, hogy a síremlékek fejkövét talapzatukról ledöntötték. A fejkövek nagy része helyreállítható, azonban egy részük az esés következtében eltörött, így azokat újra el kell készíteni. Az elkövetők a rongálással többszázezer forint kárt okoztak.

Az ügyben a Btk. 324. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bek. b.) pont 3. alpontja szerint minősülő rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás ismeretlen személyekkel szemben. A nyomozás sikerességének biztosítása érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője, dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok 100.000,- Ft nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki közvetlenül segíti a felderítést.

Az ügyben nagy erőkkel indult nyomozásban a Putnoki Rendőrőrs nyomozói mellett az Ózdi Rendőrkapitányság, Bűnügyi Osztályának állománya is részt vett. A széleskörű adatgyűjtésnek és tanúkutatásnak köszönhetően négy putnoki fiatal került a Rendőrség látókörébe, akik megalapozottan gyanúsíthatók voltak a cselekmények elkövetésével.

A négy fiatal terhére 57 rendbeli rongálást róttak a gyanúsítás közlésekor eljáró nyomozók, a gyanúsítottak pedig teljes és részletes beismerő vallomást tettek.

Az ügyben végzett nyomozás során beszerzett adatok alapján, a gyanúsítottak elmondása szerint „csak szórakozásból” rugdosták le a sírok fejköveit.

A sértettek felkutatása jelenleg is folyamatban van, amennyiben magánindítványt terjesztenek elő, úgy a nyomozás kegyeletsértés bűncselekmény elkövetésének vizsgálatára is kiterjedhet.

Tekintettel arra, hogy a gyanúsítottak felderítésére a nyomozásban közreműködő rendőröknek köszönhetően került sor, így a díjkitűzést B-A-Z Megye Rendőr-főkapitánya visszavonta, az ügyben így a díjkitűzés kifizetésére nem került sor.