Siralomházból párttitkári lakás, majd ötvenhatos emlékház

Ötvenhatos emlékházat avatnak kedden a Nógrád megyei Hugyag községben. A település egykori párttitkári lakását alakították kiállító teremmé.A pincéjében tartották fogva azt a két acélgyári nemzetőrparancsokot, akiket később a falu határában az Ipoly folyóba lőttek.

Bérczesi Mihályné, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének nógrádi elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta:a POFOSZ a Szabadságharcos Alapítvány támogatásával alakította a Kossuth utca 30-ban található, a hugyagi önkormányzat tulajdonában lévő régi párttitkári lakást előadásokra is alkalmas kiállító teremmé. Ennek a pincéjében tartották fogva és különös kegyetlenséggel kínozták a az 56-os forradalom leverését követően Hadady Rudolfot és Hargitai Lajost, a salgótarjáni acélgyár két nemzetőrparancsnokát, akiket végül a falu határában az Ipoly folyóba lőttek a karhatalmisták.

A hugyagi emlékházban bemutatják a két meggyilkolt nemzetőr életútját, illetve a kínzásukat igazoló orvosi dokumentumokat, továbbá az 56-os forradalom nógrádi eseményeit, amelyet korábban egy vándortárlaton láthattak a nógrádi városokban.Sporthírek