Siófoki szilvából főztek lekvárt

Siófoki szilvából főztek lekvárt
Mennyei illat, színes forgatag fogadta pénteken Szatmárcsekén a Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny közönségét. A kétnapos rendezvényen minden versenyző és érdeklődő kedvére kavarhatott, s kóstolhatta a készülő finomságot.

 A találkozó érdekessége volt, hogy az alapanyagot, a szilvát Siófokról hozták a szervezők.

– Kitörési pontként értékelem azt, hogy a helyiek ma már nem a gyümölcsöt, hanem a belőle készült terméket, az ízletes lekvárt értékesítik – fogalmazott dr. Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus Országos Szervezetének alelnöke, s kiegészítette: óriási fejlődésen ment át a rendezvény a kezdetek óta, s ez a változás többek között a sátrak népies elemeket tartalmazó dekorációjában mutatkozik meg.

Sarkady Pál, polgármester kiemelte: örömére szolgál, hogy a kistérséginek indult összefogás nagytérségivé nőtte ki magát, hiszen a környékbeli önkormányzatok mellett Szlovákiából, Ukrajnából és Romániából illetve a Dunántúlról is érkeztek versenyzők. A hagyományőrző előadásokkal színesített megmérettetésen részt vett Kiss Péter kancelláriaminiszter is, s elismerésként üdvözölte, hogy 27 önkormányzat üstjében főtt a szilvalekvár.

Az esti bál – amelyen cibere és lekvár szépét is választanak – után szombaton 10 órától malacsütésre és kemencés lángos készítésére invitálják az érdeklődőket.