Simor: stabil a magyar pénzügyi rendszer – konferencia a Tudatos Pénzügyekért

A magyar pénzügyi rendszer stabil – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Tudatos Pénzügyekért konferencián csütörtökön Budapesten. Simor András hozzátette: a fogyasztók pénzügyi tudatossága azonban fejlesztésre szorul. Az MNB elnöke felhívta a figyelmet a pénzügyi intézmények, a hitelt adók felelősségére, mert az ügyfelek nem mindig tudják milyen pénzügyi konstrukcióra van szükségük, és kockázataikat sem tudják alaposan felmérni. Így bár a bankok könnyen nyerhetnek sok hitelt felvevő ügyfelet, de azok java részét a “bedőlt” hiteltörlesztések miatt hamar el is veszítik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendezvényen a pénzügyi válsággal kapcsolatban úgy fogalmazott: nem igaz, hogy a mostani pénzügyi krízis a szociális piacgazdaság halálát jelenti. A kormányfő kifejtette hisz a piacgazdaságban, bízik az állami szabályozásban, és az állam felügyeleti tevékenységében. Siker azonban szerinte csak akkor lesz, ha aktív együttműködés alakul ki a piaci és és állami intézmények között.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: 1995 óta az idén fordul elő először, hogy az első félévben a költségvetési hiány 2 százalék alatt maradt a GDP-hez viszonyítva. Szintén hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés kilakításakor nem lazítottak a pénügyi fegyelmen.

A miniszterelnök a pénzügyi világválsággal összefüggésben elmondta: annak kilakulásában jelentős felelősségük van a bankok pénzügyi helyzetét minősítő intézeteknek, és a könyvvizsgálóknak, amelyek hitelesítették a közelmúltban becsődölt pénzintézetek mérlegeit.

A kormányfő a konferencia témájával kapcsolatban hozzátette: a felnövekvő generáció csak akkor tud okosan, tudatosan befektetni, kockázatok nélkül hitelt felvenni, ha megtanítják őket, hogyan igazodjanak el a gyakorlati pénzügyek világában.