Simor: kártékony folyamatokat indíthat el, ha az MNB függetlensége megkérdőjeleződik

Csökkenti a Magyar Nemzeti Bank döntéseinek erejét, ha a piaci szereplők úgy gondolják, az MNB nem független.

Ez kártékony, gátolja, hogy  az MNB feladatainak megfelelően járjon el – mindezt Simor András, az MNB és egyben a Monetáris Tanács elnöke mondta kérdésre válaszolva az után, hogy a Tanács hétfői ülésén változatlanul hagyta a 6 százalékos alapkamatot.

A bérkompenzációról szóló kérdésre Simor András azt válaszolta, hogy kártékonynak tartja az állami beavatkozást a piaci folyamatokba.
Az alapkamat változatlanságát a jegybank elnöke azzal indokolta, hogy mind a fogyasztói árak, mind a maginfláció kedvezőbben alakult a vártnál. Az infláció szempontjából pozitív tényezőként említette azt is, hogy a piaci szolgáltatások árai 2 százalék alatt nőttek, és a versenyszférában sem szálltak el a bérek decemberben. A nyersanyag- és olajárak nyomása azonban erősödött, és egyelőre nem lehet tudni, a kedvező, vagy a kedvezőtlen folyamatok válnak uralkodóvá.
Simor András hangsúlyozta, hogy a következő, március 28-i monetáris tanácsi ülés nagyon fontos lesz, hiszen addigra már nyilvánosságra kerülnek a kormány átfogó reformtervének a részletei.
– Független Hírügynökség –