Simor András: Alkotmányos kötelesség a mandátum kitöltése

Alkotmányos kötelességem a hat éves mandátum kitöltése – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Simor kifejtette azt is, hogy az MNB függetlenségének veszélyeztetése nélkül szeretne együttműködni a következő kormánnyal, ennek segítése érdekében az MNB-ben folyó munkát bemutató “Az együttműködés könyvét” készítik el két héten belül.


Úgy gondolom, hogy alkotmányos kötelességem a mandátum kitöltése – szögezte le Simor András a jegybank tavalyi eredményét bemutató sajtótájékoztatón, megelőzve az erre vonatkozó kérdéseket. Az MNB elnöke szerint amikor Sólyom László jelölte őt erre a tisztségre, ő esküt tett, amit nem szegheti meg. A törvény 6 éves, ciklusokon átívelő mandátumot ír elő az MNB elnöke számára – mondta még Simor.

Megismételte szándékát, hogy együttműködni szeretne a következő kormánnyal, az MNB függetlenségének veszélyeztetése nélkül – hangsúlyozta. Ennek szellemében “Az együttműködés könyve” összeállítást készítenek, amiben bemutatják az MNB-ben zajló munkát. A pénzügyeket a jövőben irányító Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterről azt mondta, hogy az kiváló szakember, bízik abban, hogy megtalálja vele a közös hangot.

Szerda reggel a fideszes Varga Mihály beszélt arról a TV2 reggeli műsorában, hogy a monetáris politikát olyan embereknek kell irányítaniuk, akik “méltóak” rá. Korábban pedig Orbán Viktor azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem lehet többé “off-shore lovagok szálláshelye,” az emberek büszkék akarnak lenni az ilyen fontos intézmények vezetőire.
– Független Hírügynökség –