Simon Gábor: Javulnak a foglalkoztatási adatok

Az elmúlt hónapban csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a foglalkoztatottak száma pedig második hónapja növekszik – közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Simon Gábor szerint ez nagyrészt a munkahelymegtartó és -teremtő programoknak köszönhető, de elismerte, hogy a szezonális határoknak is része van benne. A Központi Statisztikai Hivatal szerint tíz hónapja először csökkent a munkanélküliségi ráta, és csökkent a csoportos létszámleépítést bejelentő cégek száma, illetve az általuk elbocsátott alkalmazottak aránya is – hangzott el.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 7,2 milliárd forint értékben hirdetett meg programokat. 1323 pályázatból 491 kapott zöld utat, és a projektek segítségével 33 ezer munkehelyet sikerült megőrizni. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) csaknem 10 milliárd forintot tett elérhetővé erre a célra. Ennek az összegnek még csak a fele fogyott el, a pályázati lehetőség ugyanis még nyitva áll. Az év eleji indulás óta 2356 pályázóból 429-et nyilvánítottak nyertesnek, amelyek 5,6 milliárd forintból több mint 31 ezer munkahelyet mentettek meg – mondta az államtitkár.

A Magyarországon még gyerekcipőben járó távmunkán belül 453 millió forintból 701 új állást hoztak létre, központi támogatás segítségével.