Simon Fanni lett az új képviselő a régióban

Simon Fanni
Simon Fanni - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Aki felül tud kerekedni a zűrzavaron, az tud másokat képviselni.

„Egy irodában vagyok, és éppen magyarázok a többieknek, hogyan is kell megoldani egy adott feladatot” – így képzeli el magát tíz év múlva Simon Fanni, a Herman Ottó Gimnázium 11.-es tanulója. Ebből is kiderült, a tizenéves lány saját maga szereti irányítani az életét, szeret irányítani. Ezért is írta meg levelét szerkesztőségünknek, amiben elújságolta, a közelmúltban az Országos Diáktanács tagja lett.

Célom könnyebbé tenni a diákok mindennapjait.” Simon Fanni

Levelet írt

Így kezdte: „Simon Fanni vagyok, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanulója és diákönkormányzatának elnöke… Portálunk gyakran foglalkozik a miskolci középiskolákkal, valamint diákokkal, ezért bátran írok egy – a társadalomnak épp ezt a csoportját érintő – jelentős eseménnyel kapcsolatban.” A jelentős esemény pedig a Földes Ferenc Gimnáziumban a közelmúltban megrendezett Országos Diáktanács megyei tagválasztása volt, ahol a 15 jelölt közül 64 iskola képviselői Fannit választották a régió következő képviselőjévé.

„Ne teherként éljék meg”

– Mindezt azoknak köszönhetem, akik ismét bizalmat szavaztak nekem egy ilyen megtisztelő feladat ellátására – fogalmazta meg Fanni. – Beszédemben többek között azt is megjegyeztem, célom, hogy az általam képviselt tanulók számára elérjem, hogy hozzám hasonlóan a középiskolát ne teherként éljék meg, hanem élvezzék ezt a számukra igen fontos és jelentőségteljes néhány évet. Feladatomnak érzem, hogy azok helyett, azok nevében szóljak, akiknek nincs lehetőségük a hangjukat hallatni.

Fanni elmesélte, tavaly a diáktanács – akkor még nem volt tagja – összeállított egy 50 pontból álló listát arról, mi az az oktatási minimum, amit szeretnének elérni. Ezen – többek között – szerepelt az iskolai étkeztetés minőségének javítása, az egyetemi pontszámok csökkentése, illetve hogy a diákok 18 éves korukig tankötelesek legyenek. Ezt a listát elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ott volt, amit elfogadtak a javaslatok közül, volt, amit elutasítottak, de pontos magyarázatot kaptak, hogy mi miért történik.

Mint egy politikus

„Az idén újra szeretnénk összeállítani egy ilyen javaslatot, és ennek szerkesztésében már én is aktívan részt veszek. Célom a diákok mindennapjait könnyebbé tenni. Manapság nagyon leterheltek a tanulók, sok a tananyag, kevés az óraszám. Illetve azt is javaslom majd, hogy a tanárok nagyobb szabadságot kapjanak a tanterv kidolgozásában, hogy lehetőségük legyen azt a diákokra szabni” – sorolta terveit Fanni.

A tizenéves lány már most úgy beszél, mint egy politikus, és amikor ezt megjegyeztük neki, kiderült, nem is állunk messze a valóságtól.

„Az álmom az, hogy diplomata legyek, de a hazai politikai életbe is szeretnék bekapcsolódni. Szeretek intézkedni, szeretem, ha le vagyok foglalva, szeretek kiállni szerepelni. Azt gondolom, valaki akkor tud kitörni, akkor tudja a többieket képviselni, ha felül tud kerekedni a zűrzavaron, én érzem, ilyen vagyok” – fogalmazott.

Kiderült az is, Fanni a családjában is kakukktojásnak számít, ő az egyetlen, aki szeret szerepelni és szívesen van a középpontban. „Egészen a kisiskolás csoportmunkák óta akaratlanul is a csapatom élére állok, hogy ösztönözzem, segítsem, terelgessem őket” – árulja el.

A fiatal lányokért

– Terveim közt szerepel, hogy szeretnék másokért, legfőképpen a fiatal lányokért tenni – folytatta. – Olyan mozgalmakban részt venni, amelyek a jelenlegi korosztályom fiatal és erős nőit bátorítják és ösztönzik a céljaik elérésére, az önkifejezésre, önmaguk elfogadására, valamint arra, hogy hogyan bízzanak magukban, és hozzák ki magukból a maximumot.

N. Szántó Rita