Simicskó: Magyarország védelme semmivel sem pótolható érték

Akt.:
A Nemzeti Táncszínház műsora a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából rendezett programsorozat gálaestjén a Nemzeti Színházban 2018. február 21-én.
A Nemzeti Táncszínház műsora a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából rendezett programsorozat gálaestjén a Nemzeti Színházban 2018. február 21-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – A magyar állami szuverenitás, nemzeti értékeink, a magyar emberek és családok védelme minden időben és minden körülmények között, minden látható és láthatatlan veszéllyel szemben pótolhatatlan érték – emelte ki a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat budapesti gálaestjén szerda este a honvédelmi miniszter.

Simicskó István Magyarország hadtörténelmét felidézve azt mondta: amikor az ország ütőképes hadsereggel rendelkezett, az állam hatékonyan tudta védelmezni magát, a magyar katonák több alkalommal a kor legerősebb hadseregével szemben is helyt álltak. A magyarok csaknem 150 éven át az oszmán-török birodalommal szemben is képesek voltak helytállni, védeni Európa keresztény értékeit – mondta.

Az 1848-as szabadságharcban az akkor néhány hónap alatt felállított magyar honvédség több hadművelete bekerült számos ország katonai iskoláinak tankönyveibe, “a mintaszerű tervezés és végrehajtás példájaként” – fogalmazott a miniszter, aki a beszédében azt hangsúlyozta: a sikeres küzdelemnek “lelki, spirituális” alapja van.

Az kell, hogy munkánk során szívvel-lélekkel küzdjünk, hogy jobbá tegyük világunkat – emelte ki Simicskó István, hozzátéve: különösen fontos ez most, amikor szellemi zűrzavar van a világ számos pontján.

A miniszter szerint több mint ezer éves államiságunk történelme azt is bizonyítja: “amikor nem voltunk képesek megvédeni hazánkat, mikor hitünk elgyengült, belső megosztottság ütötte fel a fejét, idegen elnyomás jutott osztályrészül Magyarországnak”.

A széthúzás, továbbá a lelkesedés és a hit hiánya kudarcot hoz – emelte ki a miniszter, hozzátéve: “így van ez ma is”.

Simicskó István felidézte: már Kossuth Lajos is úgy fogalmazta meg, hogy a honvéd a “haza épségének, függetlenségének és szabadságának őre és védelmezője”.

ader_janos_simicsko_mti
Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter (b-j) érkezik a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából rendezett programsorozat gálaestjére a Nemzeti Színházban 2018. február 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Simicskó István felidézte: már Kossuth Lajos is úgy fogalmazta meg, hogy a honvéd a “haza épségének, függetlenségének és szabadságának őre és védelmezője”.

A szülőföld védelme a mindenkori Magyar Honvédség katonáinak küldetése – emelte ki a miniszter, de egyúttal megjegyezte: minden ember “valós és értékálló küldetése” a haza szolgálata.

A honvédelmi miniszter a Magyar Nemzeti Színházban rendezett esten tiszteletét fejezte ki a honvédség hősi halottai előtt, és köszönetet mondott a Magyar Honvédség egykori és jelenlegi katonáinak, kiemelve: az ő szolgálatuk nélkül Magyarország ma nem lehetne a világ egyik legbiztonságosabb országa.

A miniszter hangsúlyozta: katonai hagyományainkat, értékeinket tisztelő, jó szellemiségű, ütőképes honvédséget szeretnének felépíteni.

Ezt a célt szolgálja a Zrínyi Miklósról elnevezett Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési terv – tette hozzá.

A 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat nyitórendezvényét délelőtt a budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartották. A rendezvényen meghirdették a “170 éves a Magyar Honvédség” rajzpályázatot és a “Tölts fel egy katonafotót!” online pályázatot. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum az évforduló alkalmából vándorkiállítást is szervezett, amelyet az év folyamán országszerte több településre is elvisznek.

A modern magyar hadsereg megalakulása 1848 május végére tehető, amikor Batthyány Lajos miniszterelnök utasítására felszereltek tíz reguláris gyalogzászlóaljat, amelyet már a hivatalos iratokban is “honvédségként” emlegettek.

A magyar állam ellen irányuló külföldi agresszió fenyegetése és a belső nemzetiségi fegyveres mozgalmak veszélye miatt Kossuth Lajos kérésére 1848. július 11-én Pesten az Országgyűlés képviselői 200 ezer újoncot és 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg, hivatalosan is létrehozva ezzel a nemzet reguláris véderejét, a honvédséget.

– MTI –