Simicskó: a gyulafirátóti hadgyakorlattal a NATO demonstrálja erőfeszítéseit

Akt.:
Veszprém, 2015. október 21. Simicskó István honvédelmi miniszter távcsőbe néz a Brave Warrior (Bátor Harcos) 2015 harcászati gyakorlaton Veszprém határában, a gyulafirátóti lőtéren 2015. október 21-én.
Veszprém, 2015. október 21. Simicskó István honvédelmi miniszter távcsőbe néz a Brave Warrior (Bátor Harcos) 2015 harcászati gyakorlaton Veszprém határában, a gyulafirátóti lőtéren 2015. október 21-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Gyulafirátót, 2015. október 21., szerda (MTI) – A Bátor Harcos 2015 hadgyakorlattal a NATO demonstrálja erőfeszítéseit, amelyeket a térség stabilitása érdekében tesz – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter szerdán a Veszprém megyei Gyulafirátóton tartott harcászati gyakorlatot követő sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Colleen Bell amerikai nagykövet is.

A katonai együttműködés erejét a bátorság, a szellemiség és a harcedzettség adja, amelynek jó példája ez a gyakorlat – mondta a honvédelmi miniszter. Úgy fogalmazott, Magyarország megbízható NATO-szövetséges, aminek bizonyítéka ez a gyakorlat is. A katonák pontosan dolgoztak, eredményes hadgyakorlatot hajtottak végre a katonai együttműködés jó példáját mutatva – fűzte hozzá.


bw00

Magyar katonák Metisz páncéltörő rakétát indítanak el a Brave Warrior 2015 elnevezésű közös magyar-amerikai hadgyakorlaton Veszprém közelében, a központi gyakorló és lőtér “0” pontján 2015. október 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Colleen Bell elismerését fejezte ki, hogy “a humanitárius válsággal küzdő” európai országok egy ilyen sikeres hadgyakorlat bemutatására képesek.

A magyar és az amerikai katonák négy más NATO-szövetséges és egy NATO-partner országgal közösen hajtottak végre sikeres gyakorlatot – jelezte az amerikai nagykövet.


bw000

T-72-es harckocsik és amerikai Stryker lövész harcjárművek Brave Warrior 2015 elnevezésű közös magyar-amerikai hadgyakorlaton Veszprém közelében, a központi gyakorló és lőtér “0” pontján 2015. október 20-án. | MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Colleen Bell beszélt arról is, hogy “emberi sorsokkal mérve sokba került a szíriai instabilitás”; minél nagyobb a kihívás, annál fontosabb az együttműködés Amerika és Európa között.

A biztonsági együttműködés bár igen jelentős része, csupán egy szelete a közös munkának, melyet az egységes, szabad békés Európa megteremtése érdekében folytatni kell – hangoztatta Colleen Bell.


bw1

Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke, Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, Simicskó István honvédelmi miniszter és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) a Brave Warrior (Bátor Harcos) 2015 harcászati gyakorlaton Veszprém határában, a gyulafirátóti lőtéren 2015. október 21-én. | MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Simai István, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának őrnagya közölte, a hat héten át tartó, csütörtökön záruló gyakorlat második, egyben utolsó fázisában hét nemzet több mint 900 katonája és 300 harci technikai eszköze gyakorlatozik Magyarországon.

A gyulafirátóti lőtéren az amerikai és a magyar katonák harcászati és éleslövészeti mozzanatot mutattak be, a gyakorlatban részt vettek amerikai A-10-es repülőgépek is, melyek a 74. Flying Tigers Repülő Ezred állományából érkeztek – közölte.


bw2

Amerikai és magyar katonák a Brave Warrior (Bátor Harcos) 2015 harcászati gyakorlaton Veszprém határában, a gyulafirátóti lőtéren 2015. október 21-én. | MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja gyakorlóterére települt az Egyesült Államok Európában állomásozó haderejének alárendeltségében lévő 2. Páncélos Felderítő Ezred egy zászlóalja, valamint a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának állományából kijelölt harccsoport. A gyakorlat vezetési elemeiben amerikai, magyar, román, horvát, szlovák, szlovén, ukrán törzstisztek is részt vesznek – fejtette ki.


bw3

Amerikai és magyar katonák a Brave Warrior (Bátor Harcos) 2015 harcászati gyakorlaton Veszprém határában, a gyulafirátóti lőtéren 2015. október 21-én. | MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A szeptember 14-én kezdődött gyakorlat első mozzanata a Duna győri szakaszán végrehajtott vízi átkelés volt, ahol mind a magyar, mind az amerikai haderők részéről több alakulat katonái vettek részt.

– MTI –