Siklóernyőzni és sárkányrepülni csak kedvtelésből lehetne szakszolgálati engedély nélkül

Budapest, 2015. szeptember 9., szerda (MTI) – Motor nélküli sárkányrepülést oktatni és azzal tandemben repülni csak szakszolgálati engedéllyel lehetne a jövőben és ugyanez vonatkozna a siklóernyőre is, viszont ezek kedvtelésből való használatához továbbra sem lesz szükség engedélyre – tartalmazza a nemzeti fejlesztési miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

A tervezet indoklása az oktatás és a tandemrepülés szakszolgálati engedélyhez kötését a repülés biztonsága iránti elvárásokkal indokolja a motor nélküli sárkányrepülő, a siklóernyő és az ejtőernyő esetében.

A szakszolgálati engedélyek elméleti és gyakorlati vizsgakövetelményeit a tervezet mellékletei tartalmazzák. Ezek alapján motor nélküli sárkányrepülő eszközre oktatói jogot az a személy kaphat, aki rendelkezik legalább 300 óra repült idővel és legalább 300 indulással motor nélküli sárkányrepülőn. A repült időből legalább 30 órát és az indulásokból legalább 20-at a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban kell teljesíteni. A tandemrepüléshez ezen az eszközön legalább 200 óra repült idő és 200 indulás a követelmény, a repült időből legalább 30 órát, az indulásokból legalább 20-at a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban kell teljesíteni.

Ugyanezek a követelmények a siklóernyős oktatókkal és tandemrepülőkkel szemben is.

Ejtőernyős ugrásvezető az lehet, aki legalább 300 ugrást hajtott végre, s ebből 50-et a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban. Az ejtőernyős oktatónak viszont legalább 1000 légcellás ejtőernyős ugrással kell rendelkeznie, amelyből legalább 50-et a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban hajtott végre, továbbá rendelkezik 10 óra szabadeső idővel is. Ugyanez a tapasztalati követelménye az ejtőernyős tandemre vonatkozó engedélynek is.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s