Magyarország

2008.12.07. 06:42

Csáky hasznosnak és fontosnak nevezte Sólyom és Gašparovič találkozóját

<p>A szlovákiai magyar párt elnöke szerint hasznos és fontos volt a szlovák és a magyar elnök szombati találkozója a dél-szlovákiai, részben magyarlakta Érsekújvárott.&#160;<DIA alt="Magyar-szlovák államfői találkozó Érsekújváron 2008.12.06." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Magyar_szlov_k__llamf__337_i_tal_lkoz___rse/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Magyar-szlovák államfői találkozó Érsekújváron 2008.12.06." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Csáky Pál erről a magyar párt és Sólyom László közti rövid egyeztetést követően nyilatkozott, amelyet az államfői tanácskozás után tartottak.

"Úgy gondolom, hasznos volt ez a találkozó, fontos volt, hogy létrejött, még akkor is, ha az ilyen találkozóktól nem szabad áttörést várni - fogalmazott az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

Csáky örülne annak, ha mindhárom közjogi méltóság szintjén folytatódna a szlovák-magyar párbeszéd. "Bár megjegyzem, az elnökök szintjén kicsit problematikus lesz, mert Szlovákiában néhány hónapon belül közvetlen elnökválasztást tartanak, és a választási kampány nehezíteni fogja ezt a dialógust" - tette hozzá az MKP elnöke.

Sólyom László és Ivan Gašparovič szombaton Érsekújvárott a szlovák-magyar viszonyról tárgyalt. A tanácskozáson Sólyom a többek között felvetette, hogy szlovák kollégája kezdeményezze a pozsonyi parlamentnél egy átfogó szlovákiai kisebbségi törvény elfogadását, szorgalmazta a kisebbségi ombudsmani intézmény szlovákiai bevezetését, valamint azt, hogy a felek támogassák a tervezett szlovák-magyar közös történelemkönyv megjelentetését.

Gašparovič válaszában kifejtette, nincs hatásköre kezdeményezőleg fellépni a törvényalkotás terén. Emlékeztetett, Szlovákiában létezik általános emberjogi biztos, aki a kisebbségi jogokkal kapcsolatos ügyeket is vizsgálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!