Sikerült elérni: Halmaj és térsége is kap csomópontot az M30-ason

Akt.:
Sikerült elérni: Halmaj és térsége is kap csomópontot az M30-ason
Halmaj – Négy helyen közösségi parkot hoznak létre Halmajon az idén, és biobrikettet is szeretnének gyártani.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly tavasszal Miskolcon jelentette be a Miskolc-Kassa közötti kétszer kétsávos autópálya országhatárig történő megépítésének a felgyorsítását. A kivitelezés mielőbbi megvalósítása indokolt, hiszen a megnövekedett tranzitforgalom már elviselhetetlen terhet jelent a közlekedőknek, és a 3-as számú főút állagának romlása is felgyorsult. Erről is kérdeztük Halmaj polgármesterét, Tóth Józsefet.

Pozitívan értékelték

– Az előkészítés szakaszában készült látványterveken az érintett területen csak Szikszó és Ináncs térségében szerepelt lehajtó csomópont, annak ellenére, hogy a korábbi tanulmányokban Halmajnál is terveztek ilyen létesítményt – tudta meg az Észak-Magyarország Tóth Józseftől, akinek indítványára és a térség településvezetőinek támogatásával megkeresték a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül a végső javaslatot. Ugyanis egyedül csak a halmaji csomópont tudna biztosítani közvetlen lehajtást a jelentős forgalmat lebonyolító 3703-as számú országos közútra, amellyel elérhető a Hernád-völgye Abaújszántó és Szerencs irányába, illetve a belső Cserehát megközelítését is segítené.

– A kezdeményezés egy rövid tárgyalási szakaszt követően pozitív elbírálásban részesült, és tavaly decemberben már megtörtént a helyszíni tervegyeztetés is – nyilatkozta Tóth József. –Ennek eredményeként a csomópont a jelenlegi halmaji körforgalomtól északi irányban 300–400 méterre épül ki. Reményeink szerint ez a beruházás a térség gazdasági fejlődésére, a jelenlegi munkahelyek megőrzésére és újak létesítésére is pozitív hatást gyakorol – tájékoztatta lapunkat Tóth József, aki bízik abban, hogy 2018-ig megépül az út.

Rákérdeztünk a közfoglalkoztatásra: hogyan értékelik az elmúlt időszakot? Milyen lesz az idei?

180–190 főt vállalva

– Halmaj 2012-től kezdve vesz részt a Start közfoglalkoztatási programban – mondta a településvezető. – Az elmúlt három évben átlagosan 160–180 fő foglalkoztatásával 2–3 százalékra csökkent a településen a munkanélküliség, emellett jelentős értékeket hoztunk létre és a közösségi vagyont is gyarapítottuk. Befejeződött az iskolaudvar és a kegyeleti hely rekonstrukciója, valamint kiépítettük a rendőrségi parkolót. Létrehoztuk az agroudvart, ahol őshonos állatfajták tekinthetők meg, turisztikai attrakciót is kínálva ezzel. Sikeres a mezőgazdasági programunk a növény­termesztés és a termékfeldolgozás területén egyaránt. Jelentős mennyiségben termeltünk és termesztettünk különböző gabona-, és zöldségféléket, valamint gyümölcsöt és egynyári virágokat. Sor került további szőlő és gyümölcsös telepítésére is. Rövidesen bejegyeztetjük a Halmaji Hangya Szociális Szövetkezetet, amely elsősorban a szolgáltatások területén teljesedhet ki.

Megtudtuk: idén 180–190 fő foglalkoztatását kell vállalnia és biztosítania önkormányzatnak. A mezőgazdasági programban gyarapítani kívánják az állatállományt, a helyi sajátosságokra épülő programukban négy helyen közösségi parkot fognak létrehozni, felújítják a szolgálati lakáskomplexum tetőszerkezetét, de új mintaprogram beindításával biobrikettet is szeretnének gyártani.

– Juhász-Léhi István –


Kiegyensúlyozottan

Tóth József polgármestert faggattuk újévi fogadalmáról is. „Természetesen minden évben van, és most is csak olyat tettem, amit teljesíteni tudok. Az idén a hatodik ikszbe lépek és azt szeretném, hogy a munkámat és a magánéletemet összehangolva kiegyensúlyozottabban tudjak élni.”
hirdetés


hirdet�s