Sikertörténet a Terplán Zénó Program Miskolcon

Négyen díjat is átvehettek
Négyen díjat is átvehettek - © Fotó: Kozma István
Miskolc – 2015 végén született döntés arról, hogy szükség van a műszaki karok reformjának gyorsítására.

A Miskolci Egyetem rektora és kancellárja az egyetem saját forrásainak felhasználásával a felsőoktatásban egyedülálló programot hirdetett meg lassan két éve, míg tegnap és ma konferencián mutatja, és mutatták be a Terplán Zénó Programban elért sikereket. Prof. dr. Torma András rektor arról is beszélt ennek kapcsán, hogy sikertörténet a Terplán Zénó Program, ami félidejéhez érkezett.

– A sikernek sok magyarázata van, de a legfontosabb az, hogy a projektben résztvevők itt dolgoznak most is, és itt is akarnak maradni, ami egy vidéki felsőoktatási intézmény életében nagy szó – fogalmazott.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

– 2015 végén az a döntés született, hogy szükségünk van a műszaki karok reformjának a meggyorsítására és erre a Terplán Zénó Programot hívtuk életre – ezt már dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja nyilatkozta. – Magának a programnak négy alrésze van, Terplán Zénó emblematikus oktatója volt az egyetemnek.

A Terplán Zénó Programnak négy alprogramja van, amelyből az egyik a műszaki kari hallgatóink lemorzsolódásának csökkentését célozza meg azokban a tantárgyakban, ahol látják, hogy jelentősebb nehézség van. A program része a műszaki kutatás és infrastruktúra racionalizálása, jobbá tétele és a műszaki beiskolázás fejlesztése is. A negyedik egy unikális rész, hiszen Magyarországon hasonló nem volt, azaz, hogy több mint 60 műszaki oktató fiatal kollégának (mérnököknek, informatikusnak) adtak lehetőséget arra, hogy felgyorsítsák kutatási tevékenységüket, de szerették volna a Miskolci Egyetemhez kötni őket.

– Olyan extra jövedelemlehetőséget biztosítottunk nekik, ami már az ipari jövedelmekhez közelít – tudtuk meg.

– ÉM-JLI –


Egyetemi kitüntetéseket adtak át
Miskolc - Több mint 100 elsőéves külföldi hallgató is elkezdte tanulmányait a Miskolci Egyetemen. Különleges tanévnyitó ünnepséget tartottak pénteken a Miskolci Egyetemen. Ezúttal ugyanis magyar és angol nyelven is elhangzottak a beszédek és köszöntések, mivel az idén több mint 100 elsőéves külfö...
Az első fecskék megkezdik tanulmányaikat a Miskolci Egyetem, kihelyezett ózdi tagozatán.
Ha szakembereket keresünk Ózdon vagy a környéken, akkor nagy gondba kerülhetünk. Vannak ugyan festők, kőművesek, villanyszerelők, burkolók, de a minőségi munkára sokaknál nem lehet számítani. Marosréti Ervin írása. Természetesen tisztelet a kivételnek, de sajnos egyre több a negatív tapasztalat. ...