Sikertörténet a Csanyik-völgyben

A sanofi-aventis csoporthoz tartozó Chinoin miskolci gyáregységében 2002-ben indult a több szakaszból álló, összesen 16-17 milliárd forintos fejlesztési projekt.

Az első fázis lezárásaként kedden Kiss Péter kancelláriaminiszter jelenlétében avatták fel a megújított és kibővített előretöltött fecskendőt gyártó üzemet, valamint a hozzá tartozó laboratóriumokat és a magasraktárt. A Csanyik-völgyben található gyáregység a világszerte népbetegségnek számító vénás trombózis megelőzésére alkalmas készítményt fogja gyártani, elsősorban exportálási célokra.

Újabb száz ember

Mint az avatóünnepségen elhangzott, a csúcstechnológiát alkalmazó létesítmény átadásával mintegy 100 fővel növelték a dolgozói létszámot, míg a 2007-ig tartó projekt végére további 100 munkatársat vesznek fel, így közel 400 dolgozót foglalkoztatnak majd a gyáregységben.

Kérdésünkre Frédéric Ollier, a Chinoin Rt. vezérigazgatója elmondta, az új dolgozók mintegy 95 százalékát Miskolcról és vonzáskörzetéből „toborozták”. Hozzátette: a beruházás révén a Chinoin képessé válik a sanofi-aventis egyik legsikeresebb trombózis elleni készítményének előállítására és nemzetközi forgalmazására.

A termelésről szólva megtudtuk, mintegy 60 millió darab ampullát gyártanak jelenleg az üzemben, míg az előretöltött fecskendőből most indul a gyártás. A tervek szerint idén 10 millió, jövőre pedig 50 millió darabot gyártanak, de a kapacitás a későbbiekben eléri a 100 millió darabot. A sanofi-aventis csoport egyébként világviszonylatban a harmadik legnagyobb, míg Európában az első számú gyógyszergyártó csoport, hazánkban 10 százalékos piaci részesedést tudhatnak magukénak.

Az árbevételük cégcsoportszinten az elmúlt két évben 25 milliárd euró volt, a Chinoin 100 milliárd forinttal járul hozzá a cégcsoport eredményességéhez, s ennek mintegy 20-30 százalékát állítják elő megyénkben.

„A francia kapcsolat”

Káli Sándor, Miskolc polgármestere elmondta, a munkahelyteremtés mellett a társaság jelentősen hozzájárul a régió szakemberképzéséhez, s bár az általuk fizetett iparűzési adóra – az ismert okok miatt – már nem sokáig számíthat a város, de a „francia kapcsolat” befektetővonzó hatására a jövőben fokozottan építenek.

UM