"Sikertörténet", közelről, Miskolcon

"Sikertörténet", közelről, Miskolcon
Miskolc – A rendőrség közbenjárásával segített rajtuk a családsegítő. Azóta nem félnek az éhhaláltól. A miskolci víkendtelken nyitott kapu, a házban nyitott ajtó fogad. Igaz, az emeleti ablakon is szabadon jár ki-be a hideg…

Kiabálásunkra előjön Sándor Ferenc, bólogat, igen, ők kértek segítséget a múlt héten a rendőrségtől, csak kerüljünk beljebb. Az egyetlen fűtött helyiségbe invitál. Kutya van, de nem kell félnünk, sem ők, sem a kutya nem bánt senkit. Az eb olyannyira békés, hogy mellette az egyetlen fekhelyen megfér a hófehér cica is. Utóbbi színével ugyancsak kirí a környezetből.

– Így élünk – mutat körbe Sándor Ferencné. Amikor a 112-höz fordultunk, negyedik napja nem ettünk, ránk jött a nagy hó is. Én egyébként sem igen tudok kijárni, pánikbeteg vagyok, meg depressziós, szívelégtelenségem is van, és a bokámat is műtötték – mutatja a pántos papucsba bújtatott vörös lábfejét.

A férje közben elnézést kér, folytatná, amibe belefogott, s úgy, ahogyan szokta. Fát hasogat, majd járógépes, béna lábát meglendítve, egy mozdulattal a betonra huppan, hogy megrakja a tüzet.

Amit megtudunk: 6 gyermeket neveltek fel, 4 fiú után egy leány ikerpárt, de már ők is 22 évesek. Mára ketten maradtak. Az asszony háztartásbeli volt, a párja 32 éven át dolgozott a Gelkánál műszerészként. Az ő 60 ezer forintos nyugdíjából élnek, élnének, ha a korábban itt élő gyerekek a villanyfűtéssel tetemes számlatartozást nem halmoztak volna föl. Azt nyögik, havi 31 ezrével.

– Korábban a Jókai lakótelepen laktunk, de nem bírtuk a rezsit, gondoltuk, felépítkezünk itt, segítséggel. Ennyire futotta. Víz nincs, a minap is a havat lapátoltuk vödörbe, hogy megmosakodjunk – mondja az asszony.

– Ne gondoljanak rólunk rosszat, hogy a kukát itt tartjuk – mondja Ferenc, s felnyitja a szoba közepén álló „bútordarabot”. – Teljesen új, belül tiszta. Ebben tároljuk az ivóvizet.

A házaspár hálás a rendőrségnek a közvetítésért, a Vöröskeresztnek is az élelmiszer csomagért, s az illetékes családsegítő szolgálatnak is, ahonnan ruhát is kaptak, s ami fő: napi 480 forint ellenében az ebédjükről is gondoskodnak. Itthon járt az egyik fiuk, ő bekészített vagy két napra való tűzifát.


A rendőrségtől kért segítséget a fázó család Miskolcon 

fuggetlen | 2010.02.06 09:47

Miskolc – A rendőrséget hívta fel egy miskolci házaspár a napokban, hogy segítséget kérjen, mert elfogyott a tüzelőjük és nem volt mit enniük. A rendőrség abban segített, hogy értesítette a családsegítő szolgálatot. Tartós élelmiszert már kaptak, és tüzelőre is van ígéret.


“Kérem segítsenek, mert megfagyunk!” 

boon | 2010.02.04 15:01

Miskolc – Segélykérő telefonhívás érkezett szerda délután a Miskolci Rendőrkapitányság ügyeletére. Egy idős házaspár kért segítséget, akiknek elfogyott a tüzelőjük és az élelmiszerük.