Sikeresen vizsgázott a bírói távmeghallgatás Miskolcon

A bíróságon képernyő segítségével kommunikáltak az ügy érintettjeivel
A bíróságon képernyő segítségével kommunikáltak az ügy érintettjeivel - © Fotó: Miskolci Törvényszék
Miskolc – A felesleges kockázatok csökkentésére is alkalmas a korszerű rendszer.

Ismét sikeresen vizsgázott a bírósági távmeghallgatások megtartására kialakított Via videó rendszer a Miskolci Törvényszéken. Január 21-én öt – a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben jogerős szabadságvesztését töltő – elítélt feltételes szabadságra bocsátásának kérdésében döntött távmeghallgatás keretében a Miskolci Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjának bírája.

Magas kockázat

Az eljárással érintett elítéltek főként rablás és más erőszakos, élet elleni bűncselekmények miatt töltik szabadságvesztésüket. Az ilyen jellegű cselekményt elkövető elítéltek általában fokozott ellenőrzés alatt állnak a büntetés-végrehajtási intézetben, így szállításuk megszervezése és lebonyolítása szintén magas kockázattal jár.

Modern igazságszolgáltatás

A távmeghallgatás meghaladta a költséghatékonyság és időtakarékosság jegyében született bírósági elképzeléseket, hiszen alkalmazásával kiküszöbölhető az elítélt szállításával járó szükségtelen kockázat is.

Így a Miskolci Törvényszék nemcsak a büntető, hanem a büntetés-végrehajtási ügyekben is szorgalmazza és üdvösnek tartja az új eljárási forma egyre több esetben történő alkalmazását.

Az új technológia biztonsági szempontból is olyan változást hozott a büntetőeljárásban és annak végrehajtásban, mely a 21. századi igazságszolgáltatás alapkövetelménye.

ÉM