Sikeres volt a pekingi autóstop

A pekingi hatóságok szerint sikeres volt a péntektől hétfőig elrendelt forgalomkorlátozás a kínai fővárosban. A jövő évi olimpia helyszínén azt vizsgálták, javít-e annyit a levegő minőségén a négynapos autóstop, hogy érdemes legyen bevezetni a 2008-as nyári játékok idején is.

Négy napra több mint 1 millió autót vontak ki a forgalomból. Kizárólag a taxik, a buszok, valamint a rendőrautók és a mentők közlekedhettek korlátozás nélkül, a páros rendszámú járművek minden másnap, a páratlan rendszámúak pedig a többi napokon használhatták az utakat. Néhány gyárat is bezárattak, a kiesett termelésért kártérítést fizet az állam.

A légszennyezettségi mutató a négy nap alatt 93 és 95 egység között mozgott – kedden, a korlátozás feloldása után a 120-at is elérheti.

Peking a világ egyik legszennyezettebb városa, és a levegő probléma régóta foglalkoztatja a sportolókat, illetve a szakvezetőket. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge korábban azt sem tartotta kizártnak, hogy néhány versenyszámot elhalasztanak, ha túl szennyezett lesz a levegő.