Sikeres volt a magánnyomozás, a rendőrség mégsem ajánlja

Egy meglopott férfi saját maga nyomozta ki a tolvajokat, ennek eredményeképp a rendőrök őrizetbe is vették őket. A siker ellenére a rendőrség mégsem ajánlja ezt a módszert, mert könnyen bajba kerülhet, aki saját szakállára bűnözők után kutat. Ettől függetlenül egyébként a törvény jogot ad bárkinek, hogy tetten ért bűnözőt visszatartson a rendőrök megérkezésééig.

Egy mezőkövesdi telephelyről vittek el fémeket a tolvajok. a tulajdonos úgy gondolta, hogy saját szakállára nyomozni kezd. Átnézte a helyi fémátvevő helyeket, rá is talált az ellopott fémtárgyakra és azokra, akik valószínűleg ellopták. Ekkor hívta a rendőröket, akik lefoglalták a lopott holmit, a két gyanúsítottat pedig elfogták. A két férfi beismerő vallomást tett. A rendőrség gyorsított eljárásban akarja bíróság elé állítani őket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az eset kapcsán arra figyelmeztet, hogy bár igaz, hogy a bűncselekményen tetten ért embereket bárki elfoghatja, mégsem célszerű magánakciókba kezdeni. Ilyen helyzetben célszerű mérlegelni, hogy például elegendő-e a testi erőfölény, vagy az esetleges segítők hozzá tudnak-e járulni a bűnözők visszatartásához, amíg meg nem érkeznek a rendőrök. Ha a kísérlet eredménye bizonytalan, saját, vagy mások testi épségét, életét éppen ezzel veszélyeztetné, akkor semmi esetre sem érdemes kockáztatni. Fontos tudni, hogy nem mindenki adja meg magát csak azért, mert rajtakapták. Mindenesetre a nyomozás azzal támogatható leginkább, ha a szemtanú minden körülményt jól megfigyel és mindezekről késedelem nélkül bejelentést tesz a rendőrségen.