Sikeres volt a demonstráció

Sikeresnek könyvelhetik el brüsszeli demonstrációjukat a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) tagjai.

Ígéretet kaptak, hogy foglalkoznak petíciójukkal s ha követeléseiket jogosnak tartják, akkor azok végrehajtásának érdekében a magyar kormányra is hatni fognak.

Útközben minden tűzoltóságon pozitívan fogadtak bennünket: a marcona arcok is felderültek, mikor kiderült, tűzoltók vagyunk – mondta Pántya Péter őrmester, a HTFSZ országos választmányának tagja.

Az olasz és szlovén munkatársaink szinte kinevettek bennünket, mikor megmondtuk, hogy egy magyar hivatásos tűzoltó havonta 350–450 eurót keres. Szlovéniában és Horvátországban például –ahol a legkisebb fizetéseket tapasztaltuk –a kezdő tűzoltó fizetése meghaladja az 1000 eurót, s ezért jóval kevesebb órát dolgozik, mint mi. Európa szinte minden meglátogatott tűzoltóságán támogattak bennünket aláírásukkal illetve bélyegzőjükkel. Hangsúlyozom azonban, hogy mi nem feltétlenül kevesebb munkaidőt akarunk. Fizessék ki túlmunkánkat, vagy adják ki azt szabadságban az európai uniós normáknak megfelelő évi 85 szolgálatot alapul véve.

Konkrét ígéret

Az Európai Parlament előtti téren hívatásos tűzoltóhoz méltóan, fegyelmezetten zajlott le a tüntetés a csaknem 80 tűzoltó részvételével. Megyénkből összesen 10 fő vett részt az úton: 5 fő Berettyóújfalui, szintén 5 fő pedig Debreceni Tűzoltóparancsnokságról. A HTFSZ petícióját a Petíciós Bizottság képviselői vették át, s biztosították a tűzoltókat, hogy ha követeléseiket jogosnak találják, a magyar kormányra is hatással lesznek.

Erre már konkrét ígéretet is kaptunk – tette hozzá Pántya Péter. – Az Európa Parlamentben találkoztunk Kósáné Kovács Magda európai uniós képviselővel, aki azt mondta, a magyar kormány 2 héten belül megoldja problémáinkat. Az óra ketyeg és pár nap már eltelt a 2 hétből.

Só. A.