Sikeres szénkutató fúrás Farkaslyukon

Akt.:
A várt eredményeket hozta a szénkutató fúrás
A várt eredményeket hozta a szénkutató fúrás - © Fotó: Marosréti Ervin
Farkaslyuk – A tanbánya előkészítésén dolgoznak az észak-borsodi településen.

Ezekben a hónapokban több szálon is futnak a farkaslyuki szénbánya újranyitásával kapcsolatos előkészületek. A Gyürky-tárna bejáratánál lévő területekről továbbra sem született megállapodás a tulajdonossal, ugyanakkor zajlanak a tanbánya elindításához szükséges munkák. Ezzel összefüggésben az Ózdi Szénbányák Zrt. a kutatási területén egy szénkutató mélyfúrást végeztetett el, ami egy eddig feltáratlan részt vizsgált meg.

Van perspektíva

– Egy miskolci cég a Geokomplex Kft. sikerrel hajtotta végre az általunk megrendelt szénkutató mélyfúrást – erősítette meg érdeklődésünkre Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. – A várt pozitív eredményt kaptuk, ami annyit jelent, hogy a fúrással megtaláltuk a 2×3 méteres kettes-, és hármas telepi szénmezőket. Erre a munkára azért volt szükség, mert látni szerettük volna, hogy az ötös, un. Kossuth táróból induló tanbánya, amelyet a jövőben a község központjától ÉK-i irányban önálló föld alatti bányaüzemként kívánunk üzemeltetni, milyen perspektívákra számíthat. Érdekessége ennek a fúrásnak, hogy ezt a részt az elmúlt száz évben kihagyták a kutatásból, és a termelésbe sem vonták be.

Molnár György szerint nagyon fontosak voltak a fúrás után megkapott adatok, mert így a tanbánya várható irányát is meg tudják határozni. Emellett pedig a széntelepek elhelyezkedéséről is biztos és friss bizonyítékot kaptak. A vezérigazgató hozzátette: az elsőt újabb hasonló műveletek követik majd, a földalatti szénvagyon felmérése miatt. Ezzel egy időben már a tanbányával kapcsolatos engedélyeztetési folyamat is megkezdődött.

Határozatra várnak

– A Miskolci Bányakapitányságra már beadtunk a műszaki üzemi tervünket módosításra – folytatta Molnár György. – Most várjuk ennek az elbírálását és a határozatot. Úgy gondolom, hogy ha minden akadály elhárul előlünk, akkor júliusban megkezdődhet az operatív munka. Egy szerződést kötöttünk a Sajó-Menti TISZK-el, ennek értelmében a bányász-vájár szakma képzésének gyakorlati helyszíne Farkaslyukon lesz. Ez annyit jelent, hogy a tanulók nálunk fogják elsajátítani a bányászat alapjait. Nagyon remélem, hogy a későbbiekben ezt a megszerzett tudást a termelésben is hasznosítani tudják majd.

ÉM-MEA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .